Wpis z mikrobloga

• 20
@Lach__Anonim wez gościu xd przecież w Polsce nadanie większych uprawnien prezydentowi to proszenie się tylko o jeszcze większy zamęt w polityce. Jakby u nas społeczeństwo bylo poglądowo mniej spolaryzowane to ok. Ale żyjemy w kraju gdzie o zostaniu prezydentem decyduje wynik na szpilki xd już nie wspomnę o tym, że u nas na to stanowisko może trafić każdy - bez doświadczenia, bez zaplecza, z ciemną przyszłością.
  • Odpowiedz
  • 0
wez gościu xd przecież w Polsce nadanie większych uprawnien prezydentowi to proszenie się tylko o jeszcze większy zamęt w polityce.

@szychun: no właśnie że będzie lepiej a nie gorzej. Proszę się zapoznać z systemem we Francji.
Premier nawet w kohabitacji jest tam podwładnym prezydenta.
Minister nie może być posłem.
Ustawy projektowane są w parlamencie a nie jak u nas,
  • Odpowiedz
  • 17
@Lach__Anonim no ale jak sobie wyobrażasz to, że lwią część władzy posiada człowiek, ktory reprezentuje 51% wyborców? I to jeszcze w kraju tak podzielonym jak nasz. Zwłaszcza w czasach gdzie dezinformacja to powazny problem, takie rozwiązanie jest mocno ryzykowne.
  • Odpowiedz
  • 0
@szychun: a Francja myślisz nie jest podzielona? A USA? Przynajmniej wiadomo tam kto od czego jest.
A zwycięzca bierze wszystko. No nie bierze parlamentu, który go kontroluje.
U nas w konstytucji Z 1997 zrobiono najgorsze połączenie systemu gabinetowego z prezydenckim.
Aż strach pomyśleć co by było, jakby była wojna.
Bo z jednej strony MON podlega pod Premiera ale z drugiej strony wojskiem dowodzi w czasie wojny Naczelny Dowódca Sił Zbrojnych,
  • Odpowiedz
@Lach__Anonim no i sądzisz, ze systemy USA i Francji sa idealne i powinny byc przez nas kopiowane? Masz teraz przykład na USA - od 2017 przeszli drogę od ściany do ściany i to parę razy. Jedyne co im daje stabilizację to to, że są globalną potęga.

Ukraina to w ogole przykład, że skupienie władzy w ośrodku prezydenckim to nie jest idealny przykład. Zalenski sie sprawdził w czasie wojny ale u nich
  • Odpowiedz
  • 0
@szychun: ogólnie demokracja jest wadliwa.
Natomiast ja zawsze byłem zwolennikiem takiego systemu i gdyby Rafał był prezydentem też bym dalej popierał takie rozwiązania.
P.S. Wiem, że to były inne czasy i inny system ale słaba władza króla i brak odpowiedzialności sejmu były przyczynami upadku Rzeczypospolitej Obojga Narodów.
  • Odpowiedz