Automatyczna zmiana nozzli będzie. Czyli problem marnowania filamentu na zmianę koloru jak rozumiem w sumie się rozwiąże. Z tego co rozumiem tylko do dużych drukarek z serii H2, i nowy model H2C pod koniec roku.
@mkorsov Wydaje się takie coś tu ultymatywne rozwiązanie dla druku wielokolorowego. Pomijając wielkie i drogie bydle Prusy XL z 5 głowicami.
H2D nadal ma pewną przewagę druku dwu materiałowego (np supprt z innego materiału etc) ale tak szczerze wolałbym bym chyba taki system ze zmianą nozli. Raczej częściej bym używał wielokolorowych wydruków.
Ja i tak nie mam miejsca na taką drukarkę ale popatrzeć fajnie.
Pomijając wielkie i drogie bydle Prusy XL z 5 głowicami
@Variv: jest teraz jeszcze nowy snapmaker Zmiana dysz zamiast ekstrudera rozwiązuje tylko jeden problem - pieniędzy ( ͡°͜ʖ͡°) Zmiana filamentu będzie trwała dużo dłużej niż w takim U1 czy XL
A dużo wskazuje na to że za niedługo* pojawi się nowa Prusa z bondtech INDX
@JestemKaspi: własnie coś czytałem że ten bondtech jest opatentowany i rozwiązanie bambu jest bardzo podobne, możliwe że będa jakies batalie sądowe o to. Jak raczej nie lube bambu przez ich zamknięty system to zobaczyłbym jak to w praktyce działa, zwłaszcza drukując podpory
https://www.youtube.com/watch?v=rluJj3NEdQA
https://blog.bambulab.com/h2c-is-on-the-way-heres-how-it-all-started/
Automatyczna zmiana nozzli będzie. Czyli problem marnowania filamentu na zmianę koloru jak rozumiem w sumie się rozwiąże. Z tego co rozumiem tylko do dużych drukarek z serii H2, i nowy model H2C pod koniec roku.
H2D nadal ma pewną przewagę druku dwu materiałowego (np supprt z innego materiału etc) ale tak szczerze wolałbym bym chyba taki system ze zmianą nozli. Raczej częściej bym używał wielokolorowych wydruków.
Ja i tak nie mam miejsca na taką drukarkę ale popatrzeć fajnie.
@Variv: jest teraz jeszcze nowy snapmaker
Zmiana dysz zamiast ekstrudera rozwiązuje tylko jeden problem - pieniędzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zmiana filamentu będzie trwała dużo dłużej niż w takim U1 czy XL
A dużo wskazuje na to że za niedługo* pojawi się nowa Prusa z bondtech INDX
źródło: 1000038979
Pobierz