Wpis z mikrobloga

Działają na was żelki z melatoniną?
Mam problemy z zasypianiem.

Chłop powiedział, że może te żelki pomogą, bo z rodziny ktoś bierze i działają dobrze.
Myślę, czemu nie. Więc je kupiłam.
Pierwszego dnia wzięłam zalecaną dawkę i nawet chyba zadziałało. Zasnęłam chyba w miarę szybko - tak po ok 0,5-1h. I jeszcze miałam jakieś powalone sny, to już myślałam, że może w końcu będę się wysypiać.
Ale bardzo możliwe, że zadziałało po prostu placebo, bo drugiego dnia już tego efektu nie było. Zasnęłam po ok 4h leżenia.
Następnego dnia wzięłam podwójną zalecaną dawkę - nic to nie dało. Podobno jak się przekroczy dawkę to ma się koszmary, a ja bym chyba nawet koszmary wzięła ponad bezsenność.
Dzisiaj znowu siedzę, spałam może 2h, może krócej, bo późno zasnęłam i potem się obudziłam i nie mogłam spać. Jestem kurza stopa zmęczona, a pracować trzeba.

Nie wiem, brać tego więcej? xD

#bezsennosc #melatonina
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tyrande: idź z tym do lekarza POZ. U mnie na ten przykład pomogła Hydroxyzyna. Leki bez recepty często są zbyt mało skuteczne.

A telefon musisz odłożyć tak czy tak. Możesz zamiast tego poczytać książkę.
  • Odpowiedz
@Tyrande: ja od czasu do czasu mam dość mocną bezsenność i melatonina nic nie daje w takich przypadkach. Jest ok, działa nawet jako antyoksydant, więc nie zaszkodzi, ale przy klasycznej bezsenności po prostu nie pomoże, nie działa nasennie ani uspokajająco. Higiena snu kluczowa, a jak jest gonitwa myśli bardzo mocna to czasami mi pomagają takie audycje do spania, Sleepcast na przykład: https://www.youtube.com/watch?v=1zNm-LW1Nqo&t=635s
ssas78487 - @Tyrande: ja od czasu do czasu mam dość mocną bezsenność i melatonina nic...
  • Odpowiedz
@Tyrande: Na chwilowe problemy ze snem mogą pomóc tabletki z doksylaminą, ale warto stosować je tylko przez kilka dni. Ułatwiają zasypianie i pozwalają przespać całą noc, jednak rano mogą powodować lekkie otępienie. Na początku najważniejsze jest jednak to, żeby wreszcie się wyspać — po odpoczynku człowiek mniej stresuje się kolejną nieprzespaną nocą, a właśnie ten lęk często dodatkowo nakręca spiralę bezsenności.
Przy natłoku myśli może też pomóc spisanie przed snem
  • Odpowiedz
@Tyrande: jak melatonina (ktora swoja droga nastepnego dnia sprawi, ze bedziesz sie czuc jakby cie potracilo auto) nie pomaga to sprobuj kolejno 5-htp (jest w suplementach, czesto z melatonina nawet, Sleep Pro sie nazywalo to gowno jesli dobrze pamietam) i hydroksyzyne (to juz na recepte)
  • Odpowiedz
na około 1,5 godziny przed planowanym zaśnięciem

@Trampoliniusz-Pompka: Max pół godziny przed snem. A przynajmniej u mnie nie działa, jeśli wezmę wcześniej.

@Tyrande Lepiej, żebyś kupiła sobie normalne tabletki zamiast jakichś durnych żelków, ale przy poważnej bezsenności melatonina może być tak czy siak za słaba. Najlepiej byłoby się przejść do psychiatry po jakiś konkretniejszy lek. Mi Trittico zajebiście pomogło na problemy ze snem.
  • Odpowiedz
@Tyrande: placebo zadziałało jak nic za 1 razem, idź do lekarza 1 kontaktu to Ci przepisze coś lekkiego, jak nie pomoże to do psychiatry da skierowanie i tam dostaniesz, tylko nie bierz benzo, bo uzależnia, ale ogarnięty lekarz raczej nie powinien tego przepisać.
I tak jak pisze kolega @Bestia_z_Jellystone odłóż ten ekran, bo on świecąc pobudza mózg(podstawa podstaw jeśli chodzi o "higienę snu" - jeśli nie znasz tego pojęcia
  • Odpowiedz
Nie. Zwiększenie dawki melatoniny nie pomaga w zasypianiu.

@Bestia_z_Jellystone: oczywiście, że pomaga. Jak ma tam 1 mg w tych żelkach to słaby efekt daje.
Najlepiej zwykle tabletki z melatoniną, zacząć od 2 mg i tak w razie potrzeby wziąć jeszcze 2 mg.
Jak to będzie działać średnio to nawet są po 5 mg, to już dawka która powinna uśpić każdego.
  • Odpowiedz
@Tyrande: Mi melatonina nie pomagała zasnąć, za to pomagała nie wstać.

Tak, dokładnie to. Nie zasypiałem po niej szybciej, ani po żadnym magnezie czy innym specyfiku. Za to po melatoninie wstać jest problem, budzik może n---------ć jak młot koło ucha i nic.
  • Odpowiedz