Wpis z mikrobloga

@Rustyyyy: "encrypted grub" to syf. W zasadzie jakikolwiek sens daje ci podpisany kernel w UEFI i full disk encrypted albo tak jak w androidach to jest zrobione.

W ogóle kolejność na tym obrazku mi się nie zgadza i nothing is secure powinno być znacznie wyżej, chyba nawet przed full disk encryption.
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: W sumie to Normie chyba, bo mam smartfona z Androidem. Dokładnie LineageOS, ale wiadomo ;)

Ostatecznie Android to całkiem dobry system na desktopa
  • Odpowiedz
@Kryspin013:

W ogóle kolejność na tym obrazku mi się nie zgadza i nothing is secure powinno być znacznie wyżej, chyba nawet przed full disk encryption.

Otóż właśnie. Każdy hw ma backdora, więc sranie się o jakieś rootowanie czy odblokowywanie bootloadera w tym kontekście to taka hipokryzja, że szkoda
  • Odpowiedz
encrypted grub" to syf. W zasadzie jakikolwiek sens daje ci podpisany kernel w UEFI i full disk encrypted albo tak jak w androidach to jest zrobione.

@Kryspin013: Odważna teza, ale trochę naiwna. Oczywiście, że szyfrowany GRUB daje wyższy poziom bezpieczeństwa niż nieszyfrowany. Możesz mieć ukryty w zaszyfrowanym /boot swój fingerprint i rozpoznasz, że to twój bootloader a nie podmieniony. A na partycji niezaszyfrowanej /EFI masz jedynie mały niezaszyfrowany plik grubx64.efi
  • Odpowiedz
@Rustyyyy dziwna ta kolejność. Można mieć software jak normik, a do tego FDE. W ten sposób nie zabezpieczasz się przed NSA, ale przed sebastianem, który pożyczy sobie laptopa z auta na parkingu.
  • Odpowiedz