Aktywne Wpisy

Onkosfera +252
Wyżalić się muszę, bo się uduszę. Właśnie umiera moja babcia. Nie wypada mi narzekać, bo kobita ma 101 lat, ja sama jestem stare pudło powyżej 40, zaś główny ciężar zajmowania się babcią wziął na siebie mój 72 letni ojciec. Ja pełnię funkcję pomocniczą, jestem samozwańczy asystent opieki paliatywnej.
Czuję że zaraz zwariuję, patrząc na to, jak ta kobieta traci świadomość i jak jej ciało powoli się rozpada. W mojej głowie ona nie
Czuję że zaraz zwariuję, patrząc na to, jak ta kobieta traci świadomość i jak jej ciało powoli się rozpada. W mojej głowie ona nie
źródło: 1000052806
Pobierz
dzony77 +484
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

otóż jako dziecko (6-8 lat) miałem w domu Atari 65XE, za bardzo nikt nie umiał tego obsługiwać poza standardowym wczytywaniem gier i programów z kaset (co na dzisiejsze czasy podejrzewam że byłoby dość trudne dla takiego dziecka). Jednak wtedy mi to nie wystarczało i trafiłem pewnego razu na gazetki Bajtek z dziwnie zadrukowanymi stronami - jak się okazało były to programy w basicu (najprawdopodobniej). Pamiętam jak przez mgłe, że ktoś podpowiedział, że jak się to przepisze do komputera to uruchomi się nową grę (i pamiętam że raz znajomy rodziców to im pokazał i wyświetlił jakąś kozacką grafikę, która się rysowała.
Zapragnąłem też to zrobić i przepisać taki kod, domyslacie się że trwało to to wieki dla dziecka jakim byłem, które ledwo pisało :) ale wklepywałem ten kod literka po literce n koncu był end i...... nic się nie działo. Nie potrafiłem tego za nic uruchomić, zapewne trzeba było użyć jakiejś komendy, skompilować ten kod?
Pamiętam że próbowałem wiele razy aż w końcu nie otrzymawszy z nikąd pomocy (internetu nie było, znajomi też nie wiedzieli jak) - porzuciłem ten pomysł. Teraz się zastanawiam jak lisko byłem, czy trzeba było rozpocząć ten kod jakąs komendą czy zakończyć? Czy można było "nagrać" to na kasete tak aby potem uruchamiać?
taka zagadka dzieciństwa, nie znam się na tym ale być może gdyby wtedy znalazł się ktoś kto by mi pokazał to życie potoczyłoby sie zupełnie inaczej
A takie motywy zdarzały się bardzo często w magazynach typu właśnie Bajtek albo Moje Atari.
Zapisać na taśmie/dyskietce rzecz jasna też było warto, bo po resecie komputera zawartość pamięci przepadała.
tak czy inaczej spróbuje odpalić ten sprzet i po latach coś uruchomic:)
Chwila moment, i grasz.
@torian15: W Logo?