Wpis z mikrobloga

@Migfirefox: akurat nienawiść często się ze strachu właśnie bierze. A co gorsza, młodym ludziom się to udziela i widzę coraz więcej zniewieściałych typów, którzy bronią się brzydzą. No bo jak to tak, żeby móc np. kogoś ochronić przed atakiem nożownika albo po prostu przyładować w cel na strzelnicy z dużego fajnego rewolweru S&W.
@Migfirefox: ciekawe...

Ja się nauczyłem, że nie wolno decydować za innych i należy zawsze zadać sobie pytanie: a czy ja zasługuję na takie ograniczenia? Czy jestem aż tak nieodpowiedzialny?

Chęć zakazywania bierze się zwykle z przeświadczenia o własnej wyjątkowości i prowadzi do bardzo błędnych wniosków. Twój dziadek dla przykładu prawdopodobnie sądzi, że on to jest odpowiedzialny i mądry, ale dla dobra społeczeństwa lepiej, by wszystkim zakazano, bo inni nie są tacy
Chęć zakazywania bierze się zwykle z przeświadczenia o własnej wyjątkowości i prowadzi do bardzo błędnych wniosków. Twój dziadek dla przykładu prawdopodobnie sądzi, że on to jest odpowiedzialny i mądry, ale dla dobra społeczeństwa lepiej, by wszystkim zakazano, bo inni nie są tacy jak on...

...i popełnia błąd wielu ludzi, czyli zakłada, że przynajmniej w tej kwestii jest bardzo wyjątkowym człowiekiem (oczywiście, że jest wyjątkowy - dla swojej rodziny, ale wiadomo, o co
@Migfirefox: ależ komuniści właśnie tak myślą - że są wyjątkowi i chcą pomagać innym i sobie poradzą, ale zwykły człowiek - o nie, tego trzeba zmusić, by odłożyć na starość, temu trzeba pokazać, co można robić, a co nie, bo inaczej się skrzywdzi. Komunista to człowiek, który ma się za absolutnie wyjątkowego i lepszego i przez to przekonanie o wyższości właśnie chce innych uszczęśliwiać na siłę - bo ON WIE LEPIEJ.
ludzie to banda idiotów, którzy sami by się pozabijali, dlatego im więcej państwa, tym lepiej.

@Pantokrator: Dokładnie jego słowa. Do tego rząd jest zbyt prawicowy i należy wprowadzić gospodarkę centralnie planowaną, bo firma nie może produkować zbyt dużo. tutaj dał przykład fabryki guzików, która powinna mieć z góry ustalony limit produkcji. Najfajniejsza była reakcja jak mu pokazałem, że na allegro można kupić broń czarnoprochową. Przed tym przy każdej rozmowie uważał, że
@Migfirefox: aaaa, ten pistolet to mój faworyt jeśli chodzi o pistoletową estetykę. Ma w sobie tę surowość i solidność broni wojskowej, a do tego współcześnie jest wykonywany z ogromną precyzją i dokładnością, typową z kolei dla broni "kolekcjonerskiej", co tworzy wyjątkowy zestaw.

Chciałbym, by to samo miało miejsce w przypadku karabinów - taki kar98k nowej produkcji... ehhh..
Europa z jej nienawiścią do broni wszelkiego rodzaju, przemocy, mocnych samochodów etc. jest tak naprawdę... antymęska.

@Pantokrator: Jaką nienawiścią? Kraje europy zachodniej są w czołówce świata jeśli chodzi o ilość broni w prywatnych rękach. Europa nie jest "antymęska", jest po prostu mądrzejsza.
@Kraker245: mhm.

Polecam się zapoznać z nowoczesną ideologią polityczną.

Wolne, słabe samochody.

Walka z bronią palną (Anglia - totalny brak dostępu do broni, Francja - bardzo ograniczony etc.) na wszelkie sposoby.

Patriarchat jako wielkie zło.

Parytety dla kobiet gdzie tylko się da.

Dowalanie jak najwyższych podatków na walkę z "globalnym ociepleniem", co skutecznie uniemożliwia poświęcanie się męskim, drogim hobby - a że to wciąż mężczyzna jest podstawą utrzymania rodziny, więc to
@Kraker245: no i? Posiadanie broni to nie to samo, co prawo do jej noszenia.

Nowoczesna kultura europejska jest zdecydowanie przeciwko dostępowi do broni - jak chcesz się z tym kłócić, to powodzenia, znajdź mi tych ideologów lewicy, która rządzi Europą, którzy są za prawem do posiadania/noszenia broni.