Aktywne Wpisy

vorky +39
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
labelle +4
Moi rodzice całe życie prowadzili gospodarstwo rolne i praktycznie nigdzie nie jeździli. Nigdy nie widzieli morza ani gór, nie byli też za granicą. Wcześniej nie mieli takiej możliwości, a później, gdy już mogłam ich gdzieś zabrać, opiekowali się leżącą babcią. Babcia zmarła dwa miesiące temu i myślałam, że wreszcie po tylu latach będą mogli choć na chwilę odetchnąć i gdzieś wyjechać.
Mama bardzo chce, natomiast problemem jest tata. Nigdy nigdzie nie był i
Mama bardzo chce, natomiast problemem jest tata. Nigdy nigdzie nie był i

1-skad taki skokowy wzrost kosztow od 2021
2-jesli kopaln coraz mniej to jakim cudem koszty rosna?
BTW do konca roku w moim miescie zamkna ostatnia kopalnie (kiedys bylo ich 11). Ostatnia panstwowa bo prywatna ktora dziala od wielu lat ma sie calkiem dobrze i dalej prowadzi nabor pracownikow :D
@KIaudik: Akurat gornicy glosuja na Tuska w 80% ¯\(ツ)/¯
źródło: image_2025-08-22_150246185
Pobierz@KIaudik: To nie jest tak, że oni zaczęli zamykać kopalnie w pewnym momencie z racji tego iż zwyczajnie zaczęły się stawać one nierentowane, niebezpieczne i przestarzała a ich remont by za dużo kosztował xD Swoja czasu, tak nie wiem pewnie z 15-20 lat temu to całkiem sporo było wypadków w kopalniach gdzie wybuchał jakiś metan pod ziemią
@fleurBaum: XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
"W 2021 roku w Polsce istniały 42 jednostki organizacyjne (kopalnie) wydobywające węgiel kamienny"
"Według stanu na grudzień 2024 roku, w Polsce działało 19 kopalń węgla kamiennego"
O ponad 50% spadla ilosc kopaln. Jak wiec powinny
źródło: image
PobierzTo co piszesz, to wiedza typowo branżowa, nikt z zewnątrz nie ma pojęcia jak dokładnie to wygląda
@mnemonk: Sam bym tego lepiej nie ujal. Dodalbym jeszcze tylko do tego zabetonowane zwiazki i przerosniete roszczenia finansowe.