Wpis z mikrobloga

Kurde przez ostatnie pół roku zaczęło się pojawiać u mnie na Facebooku sporo nekrologów. I to nie rodziców/dziadków moich znajomych, a mężów, żon czy rodzeństwo.

Zawsze mnie irytowało, że w Polsce jest taki trend nic nie mówienia o śmierci. Trzeba się wypytywać po znajomych a na co zmarł ten znajomy. Czemu po prostu nie napiszę się

Alicja lat 38 zmarła na raka trzustki.
Mateusz lat 33 zmarł na raka prostaty.

Myślę, że takie komunikaty na nekrologach zwiększają świadomość społeczeństwa i profilaktykę badań czy ogólnego "dbania o siebie".

Jak mi dziadek w wieku 12 lat zmarł na raka płuc - nałogowy palacz, do tej pory powstrzymało mnie to od palenia szlug a zawsze towarzystwo miałem palaczy.

#niepopularnaopinia #takaprawda
innv - Kurde przez ostatnie pół roku zaczęło się pojawiać u mnie na Facebooku sporo n...

źródło: temp_file7769989021186978027

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@innv: na obrazku to wszystko jest pięknie, w rzeczywistości to dostać się do dobrego lekarza który Cię nie oleje ale faktycznie zdiagnozuje problem to mogą być lata nieowocnych starań
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wolnynajmita tylko, że ja znałem te osoby z nekrologów - najczęściej to jakaś żona czy brat znajomego. Nikt tutaj heheszkow sobie nie robi.
  • Odpowiedz
@innv: a ja mam na to w------e. Mogę umrzeć w wieku lat 33, 40, 50 - nie robi mi to różnicy. Życie to jakiś last man standing tournament? Dzieci nie mam, więc mogę sobie na to pozwolić. Rodzice jeszcze żyją, więc aby naturalny porządek rzeczy został zachowany, powinienem ich przeżyć, bo zawsze jest bolesne gdy rodzic opłakuje śmierć dziecka.
  • Odpowiedz
@innv: XDDDDD
co twoj komentarz mial znaczyc sypiasz ze wszystkimi znajomymi? pytalem o tablice na fb , czy moze chciales zablysnac ze znasz prawo ktore kazdy zna i tak dodales mimo ze to nie w temacie

"a osoby żyjące z HIV są chronione przed dyskryminacją."
no brawo typie, w koncu skapnales sie ze nie kazdy ma ochote udostepniac swoich schorzen na FB, to dlaczego wymagasz zeby podawac przyczyne smierci skoro
  • Odpowiedz
@innv: jak się rozmawia z bliskimi to na co ktoś zmarl nie powinno być tematem tabu i chyba nie ma, ale żeby na nagrobku to pisać, to bez sensu. Nie każdy umiera z powodu choroby, jeden się zabije, drugi zachla na śmierć, trzeciego zmiażdży samochód i co mamy to wszystko pisać na nagrobkach? cringe
  • Odpowiedz