Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z zacnych tutaj majstrów posiada może jakaś chińską tokarkę i się może wypowiedzieć? Ewentualnie czy wiecie co najlepiej kupić do 4k?
Śmieszna kwota ale też nie szukam ogromnej precyzji.
Tokarka do metalu, najbardziej uniwersalna bo będzie do wszystkiego.
Muszę sobie zrobić dyferencjał do gokarta

#diy #hobby #majsterkowanie #cnc #tokarka #kghm #inzynieria #motoryzacja
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy ktoś z zacnych tutaj majstrów posiada może jakaś chińską tokarkę i się może wypowiedzieć? Ewentualnie czy wiecie co najlepiej kupić do 4k?

@kornel-makuszynski: mam popularną LD 550 (znaczy "taką jak", te tokarki sprzedaje pierdylion resellerów pod różnymi oznaczeniami) i w sumie nie narzekam. Wymagała trochę pracy, żeby dopieścić, ale jest, działa, robi, co do niej należy. Wolałem tak, niż kupować polską PRLowską w nieznanym stanie i ryzykować, że wpierdzielę
  • Odpowiedz
Miałem na myśli dyferencjał

@modzelem: da się kupić ale nie są tanie oraz zbyt duże jak dla mnie w dodatku i tak musiałbym toczyć jakieś tuleje żebyi pasowały.
Kupić pewnie wyjdzie taniej jeśli policzę swoją robociznę ale za to nie będę miał frajdy
  • Odpowiedz
@kornel-makuszynski: Mam Tytana 750, po drobnych modyfikacjach i odpowiednim skalibrowaniu daje radę do domowych zastosowań. Kosztowała pewnie jakoś te 4k, sama maszyna bez stołu ale to parę lat temu, te nowsze teraz są chyba droższe ale za to z poprawionymi drobiazgami. Na pewno znajdziesz używkę która mało robiła w tej cenie.
A co do modyfikacji to chyba na yt AdamMaszynotwór pokazywał ją. Mi ojciec tam przy niej kombinował i ogarniał.
  • Odpowiedz
@kornel-makuszynski: ja mam jakąś starszą wersję, trochę inaczej budowa, tu jest wersja "pro" jakaś
Weź sobie tam na youtube pogrzeb, na tym kanale Adam Maszynotwór to jest skarbnica wiedzy, można zadać mu pytanie pod filmem i też pomoge.
czy warta to ciężko powiedzieć, nie wiem co w tym segmencie cenowym jest jeszcze konkurencją
  • Odpowiedz
Tak, przeglądam i się zastanawiam nad tą tylko czy ona warta tych pieniędzy?

@kornel-makuszynski: uuu paaanie, to już model na wypasie. Ale i dylemat pozostaje: za te pieniądze kupisz już spokojnie TSB 20 albo nawet jakiegoś małego TUCa. Tylko kwestia zastanowienia się, czy wolisz mieć 40letnią tokarkę w stanie niewiadomym i czy potrafisz ją samodzielnie przy zakupie zdiagnozować, czy lepiej chińczyka z gwarancją, o którym wiadomo, że trzeba mu trochę
  • Odpowiedz