Wpis z mikrobloga

ja pracowałem np z tą maszyną - montuje i spawa konstrukcje stalowe,

@kamil-tumuletz: Co to za kal? :DDDD Spawanie WOW. Normalnie nie do ogarniecia :DDD

Pobaw sie kiedys w klejenie. Albo w robota wspolpracujacego :DDD
Polecam tez zabawe z kamera sicka 3d (i wykimanniem jak robot wspolpracujacy ma co do milimetra przylozyc dwumase zeby czlowiek potrafil ja dokrecic. (wszystkie otwory musza spasowac) System wizyjny to nie przyuczenie gluptaka ze zawsze w tym
  • Odpowiedz
stąd moje myślenie że firm polskich średnich posiadających zrobotyzowane linie produkcyjne jest niewiele

@Hubbabubbastyle: Takich posiadajacych dziesiatki "normalnych" 6-osiowych robotow pewno jest niewiele.
Ale juz 8 lat temu takie posiadajace kilka robotow nie byly niczym dziwnym. Serio ta od law kominiarskich to bylo w jakies wiosce przy granicy. Wygladalo jak stodola po PGR. Te prasy co tam staly to pewno niejedno muzeum by przyjelo :D A mimo to mieli 2
  • Odpowiedz
@gorzki99 gościu - piszesz że znasz sie na robotach a c---a sie znasz - to jest pierwsza maszyna w europie i na świecie która MONTUJE I SPAWA konstrukcje stalowe a nie ramie do smarkania blach w automotive znane od 60 lat.
Docelowo wciskasz przycisk i wypluwa halę stalową czy biurowiec
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: Dalej robi to do czego zostala nauczona. Z punktu A do punktu Z. To nie jest problem.

Taki robot jest jak malpa. Uczysz go co ma robic i on to robi. Warunki sie nie zmieniaja wiec robi, i robi, i robi.
BANAL.

Naucz robota wspolpracowac z wizja. Jak warunki oswietleniowe sie zmieniaja. I kamera nie wykrywa caly czas tak samo. To nie jest przyuczenie ze punkt A znajduje sie X, Y,
  • Odpowiedz
@gorzki99 a to to ja wiem, ostatnio się kłocę z różnymi jegomościami co p------ą na facebooku (po harvardach) że chiny mają roboty humanoidalne co spawają w stoczniach jak ludzie bo tak przeczytali xD

A nie ma nawet widoku na to żeby roboty samodzielnie spawały zanim będą autonomiczne samoloty i auta - bo nie ma czujników dzięki którym robot zrozumie proces. Bedziemy z 10 lat poruszać się automatycznymi pojazdami zanim powstanie taka
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: To tez by bylo do zrobienia.
Pod warunkiem ze zawsze miejsce spawu jest w tym samym miejscu. Zadnem problem naumiec robota "idz 16 krokow w przod, oproc sie o 30 stopni w lewo, podnies reke na 40 cm, wysun w przod o 20 cm, wlacz narzedzie, zjedz reka w dol". Od tego sa roboty.

Mozna to nawet troche bardziej zautomatyzowac. System wizyjny i wykrywanie powierzchni do spawania.
Jesli ktos
  • Odpowiedz
@Normie_Lurker: w sumie to nie wiem o co chodzi. Pracuje przy sprzedaży robotów. Przy instalacji zakłada się zwrot robota po trzech latach, realnie zwracają się po 6-8 miesiącach średnio. Mamy tysiące przykładów nw to, że to działa i się zwraca i ani jednego gdzie ktoś by żałował. A i tak przekonać kogoś do zakupu jest kosmicznie trudno. Ostatnio do fabryki gdzie pracuje 2000 osób kupili jednego robota, i powiedzieli ze
  • Odpowiedz
@Normie_Lurker Nie wiem co wy chcecie robotyzować? Zakłady fryzjerskie czy biedronki? W Polsce jaki mamy przemysł? Stolarnia w jakiejś wsi gdzie Janusz na heblarce sam sobie łapę obciął 20 lat temu i do dziś robi czasem tylko stół dla chrześniaka, albo schody dla bratowej.
Ostatnio tak dyskutowałem z jednym znajomym, że za komuny w powiatowym to było zakładów jeden przy drugim - nieopłacało się, kradli, państwo dokładało, ale były. A teraz
  • Odpowiedz
@gorzki99 je tłumacz tumolcowi bo w jego przypadku „tumolec” to nie przypadek.
Typ był gdzies jakimś zwykłym robolem bez szkoły i nie ma zielonego pojęcia o otaczającym go świecie. Ciągle żyje jakimiś projekcjami które sobie w głowie upier…ił i myśli że pozjadał wszystkie rozumy xD
  • Odpowiedz