Wpis z mikrobloga

@Normie_Lurker ale wiesz że taki robot kosztuje w leasingu tyle co bmw ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale to pół biedy - bo operator programista takiego robota - to najgorszy z tych co im sie w dupach p----------o i chcieliby 32zł na godzine ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poza tym kupisz i popsują albo ukradną jak wiadro i młotek 5 lat temu ( ͡°
kamil-tumuletz - @Normie_Lurker ale wiesz że taki robot kosztuje w leasingu tyle co b...
  • Odpowiedz
Ale to pół biedy - bo operator programista takiego robota - to najgorszy z tych co im sie w dupach p----------o i chcieliby 32zł na godzine ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@kamil-tumuletz: Chyba nie do konca wiesz jak to dziala.
Robotyk tresuje robota raz. Potem "operatorem robota" jest zwykly mietek na linii produkcyjnej. Robotyk jest potrzebny tylko jak sie cos spierdzieli albo jest zmiana produkcji.

Do prostych
  • Odpowiedz
@gorzki99 pewnie pracowałem przy najnowocześniejszych robotach w europie co tylko jedna firma holenderska miała ale nie wiem, polacy sie znają ja sie nie znam, w ogóle to uczyliśmy francuzów jeść widelcem.

• Odpowiedz
@kamil-tumuletz: Podlaczylem druty w 7 dni. Kolejne 3 dni kumpel go programowal. Kolejne 4 dni szkolil operatorow do ewentualniej zmiany czesci ktore byly zgrzewane.

Codziennie w robocie widze dziesiatki robotow. Robotyka przy nich tylko w fazie wstepnej projektu ZANIM linia zaczyna produkowac. Jak juz linia produkuje (jest po testach) to robotyka mozessz spotkac tylko przy awarii. A te zdarzaja sie prawie wcale jak jest linia dobrze zaprogramowana.

Nie wiem jak
  • Odpowiedz
@csth97: jesteś dobrze odrealniony myśląc że średnie polskie firmy z sektora produkcji są w stanie zainwestować w takie coś jak robotyzacja, wogole śmieszne jest to że uważamy za naszą gospodarkę te hale produkcyjne zagranicznych firm które jeszcze tu zostały, ale Janusz zły a każdy jeden pracownik to wykwalifikowany specjalista który sam siebie kontroluje i nawet spinacza do papieru z firmy nie wyniesie
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hubbabubbastyle ja pracowałem np z tą maszyną - montuje i spawa konstrukcje stalowe, nie żadne podawanie klamek na taśme czy zakręcanie słoików. 3mln € - a serwis do niej 200€ za godzine - już widze jak jakiś janusz w garażu co lepi takie konstrukcje płaci gościowi za serwis maszyny więcej na dniówke niż za leasing gruza do leczenia kompleksów
kamil-tumuletz - @Hubbabubbastyle ja pracowałem np z tą maszyną - montuje i spawa kon...
  • Odpowiedz
@Hubbabubbastyle: Firma w ktorej obecnie pracuje jest dosc spora z oddzialami po calym swiecie. Zajmujemy sie praktycznie tylko automotive.

Poprzednia firma w jakiej pracowalem byla mala polska firma. Spolka corka firmy niemieckiej.
Zajmowalismy sie automotive (jako podwykonawca) ale mielismy tez projekty duzo mniejsze (na jeden, dwa roboty) dla polskich przedsiebiorcow. Mysle ze bylo to na tyle dawno (a firma juz nie istnieje) ze moge sie podzielic wiedza :D

1-Robot zgrzewajacy foremki do wypieku
  • Odpowiedz
@gorzki99: Ja właśnie przez kilkanaście lat pracowałem w firmie narzędziowej wspierającej automotiv i może w jakiejś bańce byłem bo większość hal na których się pojawiałem i które miały właśnie ramiona robota na celach produkcyjnych to były firmy zagraniczne, stąd moje myślenie że firm polskich średnich posiadających zrobotyzowane linie produkcyjne jest niewiele
  • Odpowiedz