Wpis z mikrobloga

Ale piecze psiegrywów, że będzie w Polsce rejestr psów i kotów, obowiązkowe OC psów i obowiązkowe szczepienia.
Ciekawe ile empatycznych właścicieli psów wtedy zrezygnuje i przywiąże psa do drzewa w lesie, albo odda do schroniska.

#psiarze #psy
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gawith_Apricot: ee tam, kupują dobre karmy i jeżdżą do vetow, to i OC które omówimy się jakieś wysokie nie będzie z reguły też przełkną jeśli by było wprowadzone. Myślę że nawet z chęcią, żeby było mniej agresywnych psów w przestrzeni publicznej które mogą startować do ich psów (bo za agresywne rasy taka składka zapewne byłby wyższa)
  • Odpowiedz
@uytx: Jak są obowiązkowe, jak nawet nie wiadomo ile wynosi populacja psów i kotów w Polsce xD
Jak ktoś w jakiś sposób pozyska psa i nie pójdzie z nim do weterynarza to jak go mają zaszczepić niby?
  • Odpowiedz
OC które omówimy się jakieś wysokie nie będzie z reguły też przełknąć jeśli by było wprowadzone

@kapitan_jaszczur: już teraz jest tanie. Ja płace za swoje ~110zł/msc, a obejmuje też nieszczęśliwe wypadki psa. W jednym miesiącu byłem 2x u nocnego weta z rachunkami na łącznie 600zł i wszystko oddali to już pół roku się zwróciło XD
  • Odpowiedz
Jak są obowiązkowe

@Gawith_Apricot: Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
(Dz.U. 2004 nr 69 poz. 625 z późn. zm.)

Art.  56.  [Szczepienia psów, lisów i kotów
  • Odpowiedz
@Gawith_Apricot: A skąd ja to mam widzieć? Wypunktowałem ci, że już istnieje obowiązek szczepienia przeciwsko wściekliźnie. W jaki sposób chcesz wprowadzić go bardziej? Co zmieni rejestr psów jak nie wpiszą do niego psa tak samo jak teraz go nie szczepią? Przecież to jest tak samo dziurawy system jaki jest teraz
  • Odpowiedz
@o__0 tak, jak już nikt nie będzie tego robił. Póki co dobrze żeby to robili wszyscy psiarze bo będą bardziej chętni żeby upominać o zaprzestanie tych co tak robią.
  • Odpowiedz
Ale piecze psiegrywów, że będzie w Polsce rejestr psów i kotów, obowiązkowe OC psów i obowiązkowe szczepienia.

@Gawith_Apricot: skąd masz takie informacje? bo ja tylko widzę, że będą po prostu rejestrować je i to nawet nie ze względu na pogryzienia, a na rosnącą bezdomność zwierząt. Ale to już nie pasuje do przekazu :D
  • Odpowiedz