Aktywne Wpisy

Lujdziarski +368
Obrzydliwe
źródło: temp_file6680381977183337566
Pobierz
niewidka +33
Oficjalnie: zaręczona. Nieoficjalnie: nadal nie umiem upiec kaczki jak teściowa.. 🥹
#chwalesie #chwalesiealetylkotroche #zareczynyzwykopem
#chwalesie #chwalesiealetylkotroche #zareczynyzwykopem
źródło: temp_file912358945940256635
Pobierz

Coś czuję, że AI sprawi, że będziemy jeszcze bardziej odmóżdżeni i rozleniwieni.
A wy jak mysliscie
- Krótkoterminowo, ludzie mogą się rozleniwić intelektualnie, w sensie jakaś część z nich, delegując prostsze zadania umysłowe do rozwiązania przez AI.
Z drugiej strony, część ludzi, gdy już oddeleguje proste zadania do AI, to może zechcieć rozwiązać więcej bardziej skomplikowanych zadań umysłowych samodzielnie, co może przynieść odwrotny skutek niż rozleniwienie intelektualne.
Zatem ciężko powiedzieć, jak statystycznie to wygląda.
Jakby nie wyglądało, to i tak większość ludzi uważam za głupich, i tu
Przykład z mojej działki: Turbina wiatrowa DIY - szukam materiałów na temat doboru szerokości płata i jego kąta nachylenia (skręcenia). AI jest w stanie przywołać konkretne materiały z netu (a ja mogę sobie spokojnie wejść i poczytać materiały źródłowe). Mając nazwy pojęć, wzory - dużo łatwiej szukać źródeł. Mając konkretny koncept - można go "dyskutować" z AI (tak, mam
@DrFaithless: To już ma swoją nazwę. Psycholodzy nazywają ten fenomen: "cognitive offloading".