Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #firma #programista15k pytanie do was jakie teraz bralibyście auto w leasing? Co się najlepiej kalkuluje? Chciałbym coś małego w miare taniego o dużej mocy ale jak patrzę na konfiguracje to zaraz dobijam plus 200k. Ile realnie ze wszystkim ubezpieczenie rata itp kosztuje was auto w takiej cenie. Czy opłaca się brać leasing gdy jestem na ryczałcie i mogę odliczyć tylko połowę kosztów?
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@IlllI A jak jeździsz nim? Masz dom czy mieszkanie?
Na ryczałcie nie możesz kosztów ale możesz 50% VAT.
Ja bym brał Teslę 3/Y. Masz dużo mocy, dotacja. Realnie wyjdzie sporo poniżej 200tys
  • Odpowiedz
@IlllI

Bralbym pewnie to co wzialem albo jakies M3 lub M5. Na ryczalcie, jestem vatowcem wiec oplaca sie. Nie tak jak kiedys ale nadal polowa vatu wraca. Rata u mnie to jakies 15% dochodu i polecam nie przekraczac 30. Ubezpieczenie to zalezy jakie masz auto, ja place z gory za rok
  • Odpowiedz
  • 0
@Pasterz30 a zawsze mnie ciekawiło jak jest potem wykup albo oddanie auta to oni szacują to auto i jest opcja że musisz dopłacić bo ma np szkody parkingowe albo coś rozwalone?
  • Odpowiedz
@Pasterz30: ja jeszcze jestem w pierwszym progu podatkowym i na UoP, ale... M3 kosztuje ok. 500k to przy zarobkach crudziarza (zdecydowana większość tutaj to crudziarze) raczej nie ma na to szans. Ja to sobie tak myślę, że kiedyś kupię używaną M4, ale żeby nową wziąć to musiałby mi jakiś projekt po godzinach wypalić i zacząć przynosić jakieś dodatkowe fajne pieniądze żeby to ogarnąć na spokojnie. Nie wiem, może coś źle
  • Odpowiedz
@IlllI: Przy leasingu podczas podpisywania umowy ustalasz z leasingodawcą formę spłaty. Zazwyczaj możesz wziąć pierwszą wpłatę między 1-45%, później ustalasz ile jest rat, zazwyczaj od 24 do 60 i na koniec jaki wykup. I tu też w zależności od poprzednich konfiguracji zazwyczaj 1-40%. I tak jak kolega wyżej wspominał, lepiej zawsze wykupić i samemu się go "pozbyć".
Generalnie jakbyś coś szukał, to mogę pomóc. Obecnie mógłbym ogarnąć E-klasę w granicach
  • Odpowiedz
igdy na kolejne nie dostaniesz tyle upustu co gdybys sam sprzedawal. A splacenie wiekszej czesci samochodu i niewykupienie go to juz wyzszy poziom frajerstwa

@Pasterz30: w sumie racja. Dla mnie leasing to ciągle forma pożyczki i brak własności samochodu do momentu wykupu, fajnie że nie trzeba wykladać całego hajsu odrazu ale chyba i tak bym wolał kupić za gotówę
  • Odpowiedz
@IlllI: kurła kup se jakąś kilkuletnią mazdę, a hajs inwestuj, a nie na jakiś drogi szajs wydajesz, żeby pochwalić się ludziom którzy mają cię w dupie
  • Odpowiedz
@Pasterz30: no a liczyłeś kiedyś ratę miesięczną za taką eMkę? W tym przypadku nie jest to coś ko 10k? Do tego pewnie kredyt i inne wydatki, niepewna sytuacja na rynku. Wziąłeś też górne widełki, a realnie to tutaj ludzie mają 20-25k.
  • Odpowiedz