Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Torondon weź przelicz sobie w jakimś kalkulatorze, wyjdzie ci pewnie kilkadziesiąt - sto coś gramów cukru, więc ja bym to rozpuścił w połowie szklanki gorącej wody i wlał do fermentora z którego już wlewasz do butelek.
  • Odpowiedz
@Torondon: Sprawdź do ilu blg ci zeszło, bo takie dodawanie na oko może być niebezpieczne. Najlepiej rozpuścić cukier w wodzie i wlać do fermentora. Tylko wystudź wodę do temperatury piwa.
  • Odpowiedz
to zależy od temperatury piwa, pożądanego nagazowania, kondycji drożdży, odfermentowania...
Ca 120gpowinno wystarczyc, rozpuścić w 500ml gorącej wody, wymieszać z piwem i rozlac
  • Odpowiedz