Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@12lat25cm: wejdź na kanał Pińskiego idola Silnych Razem to się dowiesz, co myślą ludzie którzy popierają Tuska.
Natomiast wracając do Piłsudskiego inaczej pod kątem całokształtu na niego patrzy PiS a inaczej Ruch Narodowy.

Natomiast co do tej linii to jest oczywiście spin polityczny. Musi być taki scenariusz, który polega na tym że któraś linia obrony jest na Wiśle.
Ale odtajnili tylko kawałek tego planu więc nie oceniam. Bo diabeł tkwi w szczegółach.
Ja osobiście
Lach__Anonim - @12lat25cm: wejdź na kanał Pińskiego idola Silnych Razem to się dowies...
  • Odpowiedz
@12lat25cm Tusk nie pisał planów wojskowych. Oparcie obrony o linię Wisły jest jedynym logicznym posunięciem w skrajnie niekorzystnym scenariuszu.
  • Odpowiedz
  • 7
Tusk nie pisał planów wojskowych. Oparcie obrony o linię Wisły jest jedynym logicznym posunięciem w skrajnie niekorzystnym scenariuszu.

@dqdq1: ale mi to nie mów, ja to wiem, ale prawica sobie z tego nie zdaje sprawy, dlatego zadałem pytanie czy Piłsudski który zrobił to samo był zdrajcą?
  • Odpowiedz
@12lat25cm: Piłsudski był zdrajcą nie z powodu przebiegu kampanii w 1920r. mimo że się załamał, złożył dymisję na ręce premiera Witosa i uciekł do swojej kochanki, a autorem "cudu nad Wisłą" był generał Rozwadowski. Był zdrajcą, ponieważ współpracował z wywiadem niemieckim i austriackim. Byl też puczystą, groteskowym półdyktatorem i nieszczęściem II RP.
  • Odpowiedz
@12lat25cm: Jest to jakaś strategia, choć ja gdybym miał na to wpływ, to obronę zrobiłbym wykorzystując nasze góry jako naturalne schronienie do kontrataku, a dziś mamy większy dostęp do gór, niż za czasów II RP oraz do morza
( ͡° ͜ʖ ͡°) a na morzu ustawiłbym wzmocniona ochronę wybrzeża + okręty podwodne i nie można liczyć na sojuszników, że przyjdą się za nas bić Każdy kraj
  • Odpowiedz
@12lat25cm: przez prawicę jest przedstawiany negatywnie jako dyktator, człowiek zabobonny i krótkowzroczny niszczący opozycję a konkurencję od środka a zamiast walczyć wolał się dymać z kochanką na Maderze. Albo negatywnie albo no był jaki był ale takie były czasy ale najbardziej to komuniści go rehabilitują choć nie on walczył i jeszcze wprowadzał nam narodowy socjalizm
  • Odpowiedz
@12lat25cm: według prawicy powinniśmy (tak ty i ja bo przecież nie oni będą tam stali w błocie xd) dać się rozstrzelać na płaskim terenie przeważającej sile wroga bo akurat obok jest wiocha Gronostaje Duże gdzie PiS miał większość.

Gdyby Leonidas był z PiS to rozstawilby Spartan nie w gorących wrotach tylko 2 wiochy dalej licząc na poparcie lokalnych mieszkańców a sam wyjechał do Aten
  • Odpowiedz
@12lat25cm: Ignorancie sprawdź sobie gdzie przebiegała granica frontu kilka miesięcy wcześniej. Nie było żadnych planów wycofania się za Wisłę. Równie dobrze możesz napisać, że Hitler przystępując do wojny z ZSRR planował bronić się w Berlinie. Polska armia znalazła się za Wisłą bo została zwyczajnie wyparta przez sowietów.
  • Odpowiedz
  • 0
Polska armia znalazła się za Wisłą bo została zwyczajnie wyparta przez sowietów.

@stdmat: no ale jak teraz armia rosyjska by nas wyparła za Wisłę to byłaby zdrada narodowa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
czy według was Piłsudski był zdrajcą?

@12lat25cm: no a jak, powinien wymaszerować poza centrum kraju i zebrać w------l gdzieś na rubieżach.

poza tym jakie zwycięstwo, kto to widzioł, przez niego przez bite 20 lat nie można było w Polsce nad sobą się użalać
  • Odpowiedz
@12lat25cm:
1. Piłsudski był zdrajcą, ale z innych powodów.
2. Spin wokół tzw Linii Tuska + ujawnienie planów to chyba najbardziej obrzydliwa akcja PiS. Zdrada stanu.
  • Odpowiedz
@12lat25cm: Każdy trochę ogarnięty wie że był zdrajcą

- Współpraca z wywiadami obcych państw i branie od nich pieniędzy na działalność
- Zamach majowy, w wyniku którego zginęło ok. 370 osób (żołnierzy i cywilów) Finasowany z zewnątrz
- Polityka po 1926 r.
-
  • Odpowiedz
@theOstry: ??? Czyli ponad 65% powierzchni Polski było bez Polaków? Weź ty mapę i spójrz ponownie, bo p--------z głupoty

@dlugi-gr: poza Wilnem byli mniejszością a do tego to słabo zaludnione tereny. Kraków, Warszawa, Poznań, Lwów, Lodz, to byly centra populacji
  • Odpowiedz