Wpis z mikrobloga

✨️ Frustracja związana z poszukiwaniem pracy
Jestem zmęczony szukaniem pracy, Mam pracę, ale próbuję znaleźć coś nowego od 7 miesięcy, więc nawet nie wyobrażam sobie w jakieś przesr*nej sytuacji muszą być bezrobotni.

Wysłałem około 400 CV, czy to dużo, czy to mało na poszukiwanie czegoś doraźnie, i odpowiadanie tylko na oferty, gdzie moje kwalifikacje i doświadczenie w 100% się pokrywają - nie wiem. Od razu mówię, że nie wysyłałem nigdy w życiu CV na pałę, na randomowe ogłoszenia (ale to się zmieniło, o czym zaraz, tak samo zaraz o rozmowach, które miałem.).

To moja piąta praca w życiu, mam 35 lat, nie jestem "skoczkiem" (od razu mówię, że nie ma nic w tym złego), więc dotychczas słyszałem tylko legendy o tym co się dzieje na rynku pracy. Jest prze*ebane. Jest naprawdę k*rwa źle.

W czerwu od znajomej HRówy usłyszałem, że najłatwiej dostać pracę w wakacje, bo wtedy najmniej ludzi wysyła CV, i ogólnie HRy mówią, że ten okres to największa "posucha w roku". I co? I g*wno. Zacząłem wysyłać CV bardziej na pałę od czerwca. Wysyłam do dziś. Nadal nic.

Lepiej - od czerwca zacząłem podkręcać swoje CV pod algorytmy (tak, robiłem to dobrze i poprawnie), zacząłem dodawać sobie trochę lepsze kwalifikacje. Ostatecznie przygotowałem sobie trzy różne wersje CV, zależnie od tego gdzie je miałem wysyłać. Balansowałem i testowałem poziom wynagrodzenia (jeżeli widełki nie były podane).

Oto wyniki:

12 rozmów kwalifikacyjnych
-> 9 razy odpadłem po pierwszym etapie (gadka i flow był zajebisty na każdym spotkaniu z rekruterem)
-> 3 razy przeszedłem przez kilka etapów + live session + assesment ("praca domowa")
-> po każdej serii rekrutacji dostałem maila z niemal identyczna treścią w stylu: "przykro nam, ale postanowiliśmy, że to stanowisko nie powstanie"

Szukałem też pracy za granicą (mój angielski jest na poziomie C2), nigdy nie przeszedłem drugiego etapu.

Mam wrażenie, że żyję w jakimś matrixie. Czuję jak siada mi psycha. Mam naprawdę dość.

#praca #pracbaza #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach