Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, nie za bystry jestem może ale nawet z Google nie jestem w stanie ogarnąć co powinienem z tym zrobić? Czym to zakryć, żeby to "działało"? Chodzi o to czerwone coś na rurze od grzejnika. Nie wiem czy to cały termostat bez obudowy czy jakiś zaworek i co do tego dokupić?
#hydraulika #kiciochpyta #pomocy
XkemotX - Hej Mirki, nie za bystry jestem może ale nawet z Google nie jestem w stanie...

źródło: temp_file892639579473835474

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@XkemotX: teoretycznie to działa cały czas bo obecnie jest na max otwarte. Musisz do tego dokupić odpowiednią głowicę by móc regulować, pod warunkiem że zawór jest sprawny.
  • Odpowiedz
@XkemotX: czerwone w środku to skala od nastawy dławienia, w ogóle nie powinieneś tego ruszać (jak mieszkasz nisko i zmniejszysz dławienie to tym u góry może przepływu zbraknąć)

A realnie to raczej do tego pasującej głowicy nie znajdziesz. Zostaje ewentualnie jakaś rzeźba z zamocowaniem na zewnątrz i dopasowywaniem długości trzpienia, mowa oczywiście o jakieś elektronicznej. Bo klasycznej nie ma co szukać.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wypokowy_expert Hej, a czemu jesteś pewien że nie znajdę? Nie produkują, nie zgadnę rozmiaru, nie ma takich rzeczy na sprzedaż czy inny powód?

Czerwonego nie miałem zamiaru ruszać ale w centrum jest dzyndzel jak w termostatach więc myślałem żeby tym regulować jak mocno grzeje grzejnik bo nie ukrywam że często jest tam za gorąco
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@janznetu Proszę daj znać skąd pewność bo nawet znalazłem tego UNI LM 38x1,5 do kupna, a na Amazonie adapter na 30x1,5 który potencjalnie mógłby też działać, ale tych zaworków i rodzajów jest milion jak już inni zauważyli dlatego nie wiem czy na ślepo kupować?

Średnica tego największego, zewnętrznego pierścienia metalowego (tego trochę pomazanego farbą, trochę nie), to 40mm. Ale zakładam że te 38mm to do środka wchodzi? czy na to? Coś
  • Odpowiedz
@XkemotX: po prostu znalazłem wg foto zaworu taki jak masz zamontowany i potem szukałem jaka głowica na niego pasuje. Kilka minut i google wypluło w końcu to o co chodziło. Możesz zamawiać w ciemno tego oventropa, ale koniecznie o identycznym numerze.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@janznetu Hej Mirku, to chyba będzie to? Ale nie wiem jak ściągnąć ten stary pierścień, czym to się robi? Jest tak sztywno że ręką nie ma szans

EDIT: zakładam że kluczem nastawnym którego nie mam
lub wystarczająco dużymi kombinerkami, których - uwaga - też nie mam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
XkemotX - @janznetu Hej Mirku, to chyba będzie to? Ale nie wiem jak ściągnąć ten star...

źródło: temp_file3843663836309260928

Pobierz
  • Odpowiedz
@XkemotX: hej, powinno iść w rękach. Spróbuj najpierw obstukac ten pierścień po obwodzie delikatnie małym młoteczkiem lub czymkolwiek innym (uważając na ten wystający trzpień, żeby w niego nie uderzyć) i potem może puści ręcznie. Jak nie, to owiń (w odpowiednim kierunku) pierścień np skórzanym paskiem, żeby zwiększyć obwód, to będzie potrzebna mniejsza siła.
Nową głowicę przed założeniem rozkrecasz na maca, co ułatwia jej założenie.
  • Odpowiedz