Wpis z mikrobloga

W kontekście od dawna nieprawdziwego podziału kraju na Polskę A i B, warto przypomnieć jak wyglądają miejscowości na południe i zachód od Wrocławia.

Na mapce zaznaczone są te większe ośrodki, ale sytuacja nie jest tam jeszcze aż tak tragiczna. W najgorszej pozycji są te zaniedbane, poniemieckie wioski, w których czas zatrzymał się w miejscu.

Wrocław i jego obwarzanek wysysa wszystko z reszty województwa, co doskonale widać robiąc sobie spacerek po dalszych częściach regionu.

Polska to obecnie kraj dużych aglomeracji, a prowincja radzi sobie coraz gorzej, niezależnie czy na wschodzie czy na zachodzie.

#nieruchomosci #wroclaw #dolnyslask #polskapowiatowa #demografia #polska
SilesianPill - W kontekście od dawna nieprawdziwego podziału kraju na Polskę A i B, w...

źródło: temp_file5459073507062575270

Pobierz
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SilesianPill: Jest kilka województw które powinny zostać podzielone ze względu na swój duży obszar i drugie duże miasto które traci na rzecz tego jedynego.
Do obecnego stanu przyczyniły się też dopłaty od państwa czyli bony zasiedleniowe - około 10k zł dla osób do 30 roku życia które wyjadą ze swojego miejsca zamieszkania i przepracują pół roku w innym mieście chyba 100km+ od miejsca zameldowania. Większość ludzi brała to i przeprowadzała
  • Odpowiedz
@SilesianPill: Odd momentu zamknięcia kopalni w Nowej Rudzie cały okoliczny przemysł umarł, a w mieście została geriatria. Dla pozostałych do wyboru Skoda w Czechach albo jeździć za robotą do Wrocławia. Ja uciekłem na Śląsk.
  • Odpowiedz
  • 1
@SilesianPill Pamiętam jak się jakis czas temu wykopek tu ze mną kłócił, że wystarczy do Kłodzka dobrą drogę i kolej zrobić i eksplozja gospodarcza murowana xD
  • Odpowiedz
a przeczytaj posta Amigoyamigo, do którego cały czas się odnosisz. Tym razem ze zrozumieniem.

@an-drzej: Ale po co się puszysz? Nitka dotyczy zbyt uproszczonego patrzenia "Polska A vs Polska B", bo ta Polska B występuje również na obszarach rzekomej Polski A. Tak samo zresztą ta śmieszna analiza @Amigoyamigo , którą wypunktowałem, a jej autor nie umie jej obronić poza osobistymi wrzutkami.

A jak ktoś nie ogarnia tego co czyta
  • Odpowiedz
i to wszystko za połowę mniej w kosztach życia niż w takim wojewódzkim.

@enten: to znajdz mi tam kawalerke za 1400zł ze wszystkim ( ͡° ͜ʖ ͡°) no i oczywiscie ubera tanszego
  • Odpowiedz
@SilesianPill: Jakim prawem Boleslawiec to miasto kryzysowe? Jezeli tak jest, to taki Lubań, Zlotoryja czy Lwowek Slaski (ktorego tutaj nie ma, mimo ze miasto na prawach powiatu xd) to sa czarne dziury. Boleslawiec to chyba jedyny powiat ktory jako tako sie rozwija (2 strefy ekonomiczne, bliskosc granicy i A4 pomaga) i patrzac ile ludzi buduje sie w "sypialniach" chyba to potwierdza

Do obecnego stanu przyczyniły się też dopłaty od państwa
  • Odpowiedz
@SilesianPill Byłem ostatnio w Karpaczu na urlopie i akurat tam jest trochę odpicowane turystycznie centrum pod "masy" ale chciałem sobie przejść górami ze Szklarskiej-Poręby to jak wysiadłem tam z pociągu to się poczułem trochę jak w postapo, środek tygodnia rano, miasteczko opustoszałe, tynki lecące ze ścian od patrzenia. Byłem zaskoczony bo tak z opowieści ze starych czasów to mi się ta miejscowość kojarzyła z jakimiś festiwalami górskimi etc.

Teraz zabukowałem sobie
  • Odpowiedz
Pamiętam jak za małego przeczytałem gdzieś że mieszkam w zacofanej Polsce b i myślałem sobie jakby to było zajebiście mieszkać w tej całej Polsce a. Aż kiedyś się zdarzyło że wracałem autobusem z Niemiec przez Dolny Śląsk. Ja p------e ale syf, niektóre wiochy wyglądały jakby Niemiec wczoraj stamtąd wyjechal
  • Odpowiedz
@SilesianPill: z tej mapki do wyrzucenia jest Zgorzelec i Zakopane, jedno żyje życiem niemieckim i jego pieniędzmi, firmy, praca itd... drugie to top1 turystyki Polski, tym miastom nic nie grozi i nigdy nie groziło ;)
  • Odpowiedz