Wpis z mikrobloga

#druk3d

Czy PETG ma mocniejsze wiązanie warstw niż PLA? Czy wielkość duszy ma znaczenie przy sile wiązania warstw?

Mam pewien użytkowy model, który pękł mi na warstwach od użytkowania. Bede drukował raz jeszcze. Poprawiłem model, ale nie ma możliwości druku go w innej orientacji. Mam w domu jeszcze PETG i dysze 0.6 i 0.8
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Variv: miałeś pla, spróbuj petg, a najlepiej pokaz ten element i opisz jak pracuje - co innego element pod ciągłym napięciem typu wieszak, a co innego elastyczny zatrzask, a jak np pękło od uderzenia to jeszcze inna sprawa, więc jak zawsze nie ma jednej poprawnej odpowiedzi
  • Odpowiedz
@Variv: Na dole przymocowane do szuflady, a górę ciągniesz? Jeśli tak, to tam na dole jest świetne miejsce do złamania się przez rozwarstwienie. Przy takim układzie ja bym to postawił na bocznej ścianie
  • Odpowiedz
@Variv: podnieś jeden bok i kilka stopni tak by było po skosie, druk z podpórką oczywiście, to warstwy będą po skosie i nie powinno jakoś mocno wydłużyć druku
  • Odpowiedz
  • 1
podnieś jeden bok i kilka stopni tak by było po skosie, druk z podpórką oczywiście, to warstwy będą po skosie i nie powinno jakoś mocno wydłużyć druku

@assninja: Faktycznie, o skosie nie pomyślałem.
  • Odpowiedz
@Variv: pewnie z petg dasz radę, zwiększ ilość ścian i tyle, ale to Ci też wydłuży czas druku. No i petg drukuje się wolniej niż pla, więc pewnie na jedno wyjdzie xD

A robisz cienkie i długie elementy to staraj się projektować z pochylenim o 45 stopni. Robiłem kiedyś element klipsa/zatrzasku do mocowania, które fabryczne notorycznie łamie się od zwykłego używana, producent wymienia jedynie całość za 150zl, podczas gdy pęka
ryhu - @Variv: pewnie z petg dasz radę, zwiększ ilość ścian i tyle, ale to Ci też wyd...
  • Odpowiedz
@Variv: jak po zamontowaniu będziesz ciągnął za to, co ma kontakt z łóżkiem, to wyobraź sobie jak inaczej wewnątrz idą linie i jak się tam siła rozłoży w tym po prawej
ryhu - @Variv: jak po zamontowaniu będziesz ciągnął za to, co ma kontakt z łóżkiem, t...

źródło: 1000038039

Pobierz
  • Odpowiedz
@moj_wykopowy_login: jak będzie odpowiednia duża powierzchnia kontaktu ze stołem (tak jak wyżej narysowałem, nie żeby po prostu obrócić element po lewej, tylko zaprojektować to tak jak element po prawej) i będziesz się trzymał kąta 45 stopni, to powinno się udać bez podpór.

Problemem może być to, że element się przewróci, wtedy masz to co na filmie wyżej - support fin. Jak masz gotowy stl a nie własny projekt z możliwością
  • Odpowiedz
@moj_wykopowy_login: a co drukujesz? jak to ja ma stać i wyglądać to normalnie, tak jakby kubek na blacie stał. Będziesz najprościej i najszybciej wydrukować.

Jakby się okazało za słabe to podbij podbij ilość ścian albo infill, pewnie w 90% przypadków to wystarczy.

A jak z jakiegoś powodu to nie wystarczy musisz wycisnąć maksimum wytrzymałości to pochyl o 45 stopni, ale wtedy zam druk jest
ryhu - @mojwykopowylogin: a co drukujesz? jak to ja ma stać i wyglądać to normalnie, ...

źródło: 2024-09-27_2b993d789e94b

Pobierz
  • Odpowiedz