Wpis z mikrobloga

Moi dziadkowie dostali dom z zakladu pracy (kopalnia) i mieli 6 dzieci. Moi rodzice dostali mieszkanie z zakladu pracy i mieli 3 dzieci.
Ja dostalem podwyzszone normy i ryzyko zwolniana bo sie tabelki w excelu nie zgadzaja zarzadowi. Nie mam dzieci.
#demografia #polska
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wykopki śmieją się z Gen Z, że chcą wyjść z UE, bo nie znają życia przed nią, a sami romantyzują PRL — gdzie na mieszkanie czekało się 15 lat i żyło z rodzicami na 2 pokojach z kuchnią. XD
  • Odpowiedz
@goodlife1: No to teraz nie każdego w wieku 33 lat stać na mieszkanie dwupokojowe z kuchnią (i przez „stać” rozumiem zdolność kredytową), jak kredyt to będziesz spłacać ze 20 lat i przez myśl Ci nie przemknie, że stać Cię na dzieci - przez sam kredyt i przez to, że dzieci trzeba leczyć, a zapomnij o NFZ, trzeba wysłać do przedszkola, a jest problem z dostępem do publicznych itd. W kwestii
  • Odpowiedz
@jusstt przeginasz w druga strone. Ja nic nie chce od nikogo. Mowie tylko ze nie beda rodzily sie dzieci jesli ludzie nie beda mieli gdzie mieszkac. A sytuacja w tym aspekcie jest ciezsza niz w przeszlosci.
Dodatkowo aktualnie swiat jest tak skonstruowany ze nie czuje sie wystarczajaco stabilnie aby podjac decyzje o posiadaniu potomstwa. Jak widac nie tylko ja bo dzieci sie nie rodza.
  • Odpowiedz
@jusstt mozesz zaklinac rzeczywistosc. Ale teraz mlodzi musza brac kredyty na 30 lat gdzie w przeszlosci tego nie bylo. Statystyki jasno pokazuja, demografia lezy, ceny mieszkan sa aktualnie najgorsze w stosunku do zarobkow, kredyty sa za drogie, a mieszkan wiecej kupuje starszych osob niz mlodych. To wszystko wskazuje na patologiczna sytuacje.
Jezeli ludzie mowia ze chcieli by dzieci ale nie maja mieszkania to ty lepiej wiesz co im jest potrzebne i
  • Odpowiedz
I mam wrażenie że ten trend został wykreowany w jakiejś agencji rządowej po to aby przykryć niekompetencje rządów, wyzysk podatkowy jaki teraz mamy no i klasyczne dzielenie narodu w myśl zasady dziel i rządź.

@gundis25: aha

Tyle tylko że dzisiaj ta praca jest opodatkowana i oskładkowana na poziomie 60% + 17% efektywnego VATu. W prlu płaciło się 20% od pensji i bez
  • Odpowiedz
@michalcorobisz:

Ale teraz mlodzi musza brac kredyty na 30 lat gdzie w przeszlosci tego nie bylo.

kiedyś to kolego kupowało się za gotówkę bo kredytów nie można było dostać
co jest łatwiejsze, wyłożyć kasę na całe mieszkanie czy wziąć kredyt, który rozkładasz na ile
  • Odpowiedz
@jusstt widze ze wielki pan wszystko wiedzacy przyszedl i bedzie innym wmawial jakie sa ich potrzeby i wie lepiej czego chce inna osoba niz ona sama. Aktualnie zajmujesz pod tym wpisem pierwsze miejsce w byciu glabem. Gratulacje.
  • Odpowiedz
może tak, może nie, może nie musisz kupować w centrum, może nie musisz mieć 100m

@jusstt: Tylko, że obecnie jest problem z kupnem również po za centrum i to nawet tych 35 metrów kawalerki.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz u mnie, na osiedlu jest blok który powstał jako zakładowy, i pracownicy mieli do przepracowania czas i spłacenia jakieś kwoty. Podobno dlatego że swojego się pilnuje przed kradzieżami.
  • Odpowiedz
@WrzeCiOna z octu i kolejek zbudowali bo nic nie było, matka kroiła wiatr na śniadanie a dzisiaj mamy wszystko tylko młodzi są leniwi i nie chcą wykładać milionów na założenie rodziny bo wolą ajfona na raty i netflix za 20zł
  • Odpowiedz