Wpis z mikrobloga

@ZuzannaZLuizjany: to mocno zależy. Przede wszystkim, nie ma co porównywać się do innych. Trzeba mieć świadomość swoich indywidualnych możliwości. Po drugie, duże znaczenie ma, ile te 60k "waży" względem Twoich zarobków. Jeśli zarabiasz w rok 200k, to 60k to mało. Jeśli zarabiasz 40k, wtedy to dużo. Realnie w Polsce 60k nie pozwala już na robienie jakiś szczególnych ruchów, ale na pewno pozwala dużo mniej stresować się finansami z dnia na
  • Odpowiedz
Pytanie też, jak te środki trzymasz. Jeśli na lokacie lub w ogóle na koncie bez oprocentowania, polecam zapoznać się z skarbowymi obligacjami detalicznymi. Łatwo je kupić przez pko lub pekao i nie da się na nich nominalnie stracić(chyba, że Polska zbankrutuje) a mają zwykle dużo lepsze procenty niż lokaty.
  • Odpowiedz
@ZuzannaZLuizjany: dużo. Znaczy że nie miała przeszkód w życiu. To trochę źle wróży jak ktoś nie miał problemów bo nie rozumie innych ludzi.

Druga sprawa że o ile sama by nie powiedziała to ja bym żadnej laski o pieniądze nie pytał. Nie wiem czy tylko ja tak mam ale będąc w jakieś relacji nie pytam o zarobki ani oszczędności i vice versa.
  • Odpowiedz
W wieku 25 lat miałam 60k oszczędności które przeznaczyłam na wkład własny do mieszkania (wtedy wystarczało). Za niedługo kończę spłacać hipotekę i będę mieć w wieku 31 lat mieszkanie bez kredytu. Więc ciężko ocenić czy 60k w obecnych czasach cokolwiek znaczy - ale na pewno trzeba zadbać żeby za szybko nie traciło na wartości.
  • Odpowiedz
@ZuzannaZLuizjany: mialem ponad 100k i tez myslalem ze to duzo pieniedzy prawda jest taka ze to maly upominek mozna zyc spokojnie ale dalej trzeba sprawdzac promocje tyle ze na rachunki masz zawsze nic nie brakuje mozesz kupic lepsza karme swoim kotkom za malo by inwestowac za duzo by no wlasnie czy faktycznie tak duzo
  • Odpowiedz
Czy uważacie, że posiadanie przez kobietę 60 tys. oszczędności przed 30tką to dużo czy mało?

@ZuzannaZLuizjany: zależy gdzie pracuje, na jakim stanowisku itd. Czy jest rozrzutna... Ważne też czy mieszka sama i płaci czynsz, czY z rodzicami, jak ktoś mieszka z rodzicami, to łatwiej odkładać, bo nie płacisz rachunków i wynajmu...
Wtedy można ocenić czy dużo, czy mało.
Btw ja bym to zainwestował w krypto (eth i btc w ostatnim
  • Odpowiedz