@PietroPawlo: Dokladnie odwrotnie :D Zauwaz ze jak zamontujesz gniazdo w scianie to przy takim podpieciu L bedziesz mial z prawej a N z lewej. Zle :D Inaczej: jakkolwiek nie podepniesz pamietaj zeby tak zamontowac gniazdo zeby faza byla z lewej. Przy podwojnym gniezdzie zaden problem. Przy pojedynczym faza ma byc z lewej jak bolec jest od gory (nad dziurkami) a nie od dolu.
@gorzki99: bardzo dziękuję, a gdzie wpinam mostki do następnego gniazdka? Tez na górze i dole po prawej jak zaznaczyłem na czarno? Masz chłopaku ode mnie na dobre piwko a może i na flaszkę bo ciężko ogarnac
@PietroPawlo: Obojętnie, ale najlepiej w całym domu tak samo. W Polsce nie ma żadnych przepisów określających, po której stronie ma być. Co więcej, przy standardowym podwójnym gniazdku faza będzie podłączona do innego bolca wtyczki zależnie czy włożysz ją do dolnego, czy górnego gniazda. Zwyczajowo przewód fazowy w gniazdku elektrycznym podłącza się po lewej stronie (patrząc na gniazdko z przodu).
źródło: 20250718_152828
PobierzJesli tak to faza z lewej (patrzac na zamontowane gniazdo w scianie) w tym gniezdzie gdzie bolec masz "od gory".
BTW ochronny na srodek :D
źródło: image
Pobierzźródło: 20250718_152828
PobierzZauwaz ze jak zamontujesz gniazdo w scianie to przy takim podpieciu L bedziesz mial z prawej a N z lewej. Zle :D
Inaczej: jakkolwiek nie podepniesz pamietaj zeby tak zamontowac gniazdo zeby faza byla z lewej. Przy podwojnym gniezdzie zaden problem. Przy pojedynczym faza ma byc z lewej jak bolec jest od gory (nad dziurkami) a nie od dolu.
@PietroPawlo: Miras... predzej bys mi musial "tato" mowic niz chlopaku :PPP Lvl 45 here :D
Nie mam w reku to na 100% nie powiem ale na moje mostkami lecisz z tad:
Ale jakby nie zadzialalo to na 100% z dziurki obok tej co sie wpinasz.
źródło: image
PobierzZwyczajowo przewód fazowy w gniazdku elektrycznym podłącza się po lewej stronie (patrząc na gniazdko z przodu).
@pangolin: Ale mierniki jak masz wpieta faze z prawej to pluja bledem. Owszem ze zmierza ale wyswietlaja blad.