Aktywne Wpisy

MonazoPL +80
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Przy okazji, ruszyła R E K O R D O W A promocja! Za założenie darmowego konta Revolut dostaniesz
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Przy okazji, ruszyła R E K O R D O W A promocja! Za założenie darmowego konta Revolut dostaniesz
źródło: 175 zł Revolut Monazo
Pobierz
sprynek +75
Zarobiłem w miniony rok na hossie dość dużo kasy (trafiłem dołek w Kghm i sprzedałem plus śmieciuchy i AI dla funu) i wiecie co? Chętnie cofnąłbym się do czasu jak nic nie wiedziałem o giełdzie i żyłem sobie beztrosko z kasą na lokatach i EDO bez tego zysku z giełdy.
Inwestowanie ryje psyche - Teraz cały czas rozkminiam analizę wsteczną, że moglem wejść więcej, że czemu nie złoto itd. Dodatkowo wszechobecne FOMO
Inwestowanie ryje psyche - Teraz cały czas rozkminiam analizę wsteczną, że moglem wejść więcej, że czemu nie złoto itd. Dodatkowo wszechobecne FOMO

To miasto w województwie opolskim, w którym Beethoven tworzył najsłynniejsze dzieło, czyli V symfonię.
👉 Link do filmu
Na filmie zobaczycie najciekawsze miejskie atrakcje:
- Mury obronne
- Ratusz i rynek
- Zamek Oppersdorffów
- Kościół św. Bartłomieja i kaplicę Oppersdorffów
- Kościół św. Franciszka i Domek Loretański
- Kaplicę Grobu Bożego
- Kościół św. Krzyża
- Wieże wodną
- Kaplicę na Glinianej Górce
- Sanktuarium w Mochowie
------------------------------------------
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi znaleziskami to zapraszam do śledzenia hashtagu #antekpodrozuje
Jeśli chcesz, żebym Cię wołał w przyszłości, to zostaw plusa pod odpowiednim komentarzem poniżej :)
#antekpodrozuje #polska #opolskie #glogowek #podroze #podrozujzwykopem #turystyka #wakacje #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #architektura #zainteresowania #atrakcjeturystyczne
źródło: 000d
PobierzTreść została ukryta...
Treść została ukryta...
@antekwpodrozy: no jednak nie. Odwiedził Franza von Oppersdorffa w jego zamku w Głogówku, obiecał mu V symfonię, wziął 500 florenów zaliczki, ale ani mu praw do piątej nie przekazał (tylko finalnie późniejszej szóstej), ani tam nie komponował. Tworzył piątą etapami przez cztery lata 1804-1808, odwiedziny w Głogówku to 1806, pisał ten utwór w różnych miejscach w
@antekwpodrozy: w 1806 roku pan B miał konkretny pomysł i pokazywał go Franzowi żeby dostać kasę, pierwsze zachowane szkice tego utworu są z 1804 roku. Ale nie stworzył V symfonii w Głogówku, prace ukończył dopiero w 1808 roku. Jego podróż na Śląsk jest ważna, ale akurat Głogówek był na uboczu tej wizyty - głównymi punktami były posiadłości
@Kj5s6f2dk7s54o: zapewne sąsiedzi się skarżyli, że głuchy nawala w klawisze
Komentarz usunięty przez autora
źródło: a0bf2v
Pobierz@KapralKing2: Bestia pochodziła z Wadowic.