Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 243
@kolin4: sprawa do ulepszenia przez XTB jest prosta -- sesja logowania nie powinna być zapamiętywana po wyjściu ze strony. Sprawdziłem to przed chwila, mam logowanie 2fa, wchodzę przez przeglądarkę po potwierdzeniu 2fa klikam "jednorazowy dostęp" i zamykam kartę. Jeśli wejdę do panelu znowu to dalej jestem zalogowany -- na platformie inwestycyjnej, prawie że bankowej tak nie powinno być.
  • Odpowiedz
@kolin4: XTB nie ogarnia zarzadzania sesjami, ich system dziala jak z 2010 roku, wyglada na to ze nigdy nikt nawet tego nie pentestowal i nie maja pojecia o security. Oferuja "jednorazowy dostep" ale mozesz zamknac karte, otworzyc jeszcze raz i jestes zalogowany. Moj blog ma lepiej ogarniety access management niz spolka z miliardowa wycena.
  • Odpowiedz
@kolin4: i metoda 2fa tylko SMS xD ja pierdziu, średniowiecze. To nawet banki spółdzielcze już mają U2F, a największy Polski broker może pomarzyć o takiej technologii.
  • Odpowiedz
Na jakies z-----e forum loguje sie na wakacjach i dostaje maila ze nastapilo logowanie z innego kraju.

@kolin4: i co z tego jak infolinia działa do 19ej :D
  • Odpowiedz
@kolin4: a jakie konkretnie jest ryzyko jeśli hasło do XTB (unikalnie wygenerowane, bardzo trudne że nie jestem w stanie go spamiętać bo wygenerowała mi je przeglądarka) mam zapisane:
- w przeglądarce
- w apce w telefonie

(mam włączone 2FA)

@Luffik @agent001 @oldspiceedit
  • Odpowiedz
@affairz: wkleje bez rozpisywania się "wykradanie sesji" które jest popularne na FB do wyłudzania "na blika".
"trzymanie sesji sprawia że można ja wykraść, sam kiedyś padłem tego ofiara na FB gdzie miałem 2FA, hasła generowane z menadżera itd.. Ziomeczek był na moim koncie 10min i udało mu się jedna osoba oszukać na blika. XTB działa na tej samej sasadzie co FB."
Nie jestem specem od security ale po tym wydarzeniu
  • Odpowiedz
@affairz @Luffik: tez nie jestem specem od cyberbezpieczeństwa i też moja wiedza bierze się z tego że padłem ofiarą kradzieży sesji. Z Steama ukradziono mi 70 pln (robiac analogicznie to samo co temu chłopakowi na XTB mnostwo transkacji na jakichs itemkach sprzedazy i kupna pomiedzy dwoma kontami az na moim koncie zostało zero) instagram zaczal dodawac setki ludzi i posty o tym ze mam bitcoiny od muska : D,
  • Odpowiedz
@agent001: @Luffik a jak odbywa się ten atak z tą kradzieżą sesji w praktyce? czy to jest w ogóle możliwe w warunkach takich że korzystam z XTB na domowej szyfrowanej sieci na własnym używanym tylko przeze mnie komputerze bez żadnego malware i nie klikam podejrzanych linków?

z tego co mi gpt odpowiedział to musi być
albo sniffing (niezabezpieczone wifi - niespotykane dziś)
albo atak XSS przez jakąś wadliwą stronę/aplikację - ale jak
  • Odpowiedz
@affairz: jak zrobisz sobie rachunek sumienia to pewnie dzisiaj kliknales w kilka linków bo to jakis wykres ktoś podrzucił w komentarzu, a to jakis artykuł, także tak wyglada ten atak że nie wiadomo kiedy i co, wystarczy kliknąć w link, nic sie sie specjalnego nie wydarzy a przegladarka z aktywnymi sesjami logowania jest skopiowana i do użytku jakiegoś śmiecia : ) ja od tego czasu staram sie nie klikąć w
  • Odpowiedz
@affairz:

ok ale w obu przypadkach MUSIAŁ być jakiś błąd ofiary

zawsze popełniamy błędy, jeden klik tutaj źle bo się człowiek zapomniał i gotowe.
Phishing i metody socjotechniczne sa tak skuteczne ponieważ ludzie popełniają błędy i działają pod wpływem emocji, nawet osoby z IT które coś tam o bezpieczeństwie wiedza mogą zostać ofiara.
  • Odpowiedz