Wpis z mikrobloga

#mecz
ostatnio gadalem z ojcem i mowil ze fizycznie poprostu laski nie daja sobie rady w konkurencji z chlopami ale przeciez szachy to tez sport oficjalny a intelektualnie trzeba sie wykazac i tez chlopy lepsze to ja juz nie wiem co myslec ( ͡° ͜ʖ . ͡°)
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kacpersyn7: ale wiesz ze przez te 20 lat duzo sie zmienilo w szachach? jak nie jestes w temacie to rozumiem ale sie zmienilo i teraz zadna laska nie dojdzie do top 10 facetow.. ba nie dojdzie do top 50 xdd a moze nawet 100, nie chce mi sie sprawdzac a moze nawet 1000 ale tego tym bardziej nie chce mi sie sprawdzac bo sugeruje sie rankingami FIDE i musialbym porownac
  • Odpowiedz
@kocurrek32: tak, ale dojdzie do top 100/top1000, co wciąż jest poziomem nieosiągalnym dla amatora szachowego, a nawet dla kogoś kto trenował dużo, ale coś poszło w karierze nie tak. W takiej piłce jak się nauczysz biegać i w miarę równo kopiesz piłkę (taka piąta liga) to już samą motoryką będziesz przeganiał najlepsze piłkarki świata. Nie umniejszam tu rywalizacji kobiet, bo taka rywalizacja może być ciekawa. Ale pod względem fizycznym to
  • Odpowiedz
@kocurrek32
tu cie zmartwie, ale w szachach w krajach gdzie w szachy sie inwestuje to kobiety wpisuja sie w logarytmiczny trend umiejetnosci tj. osiagaja wyniki zblizone do tych co u chlopow jesli wezmiemy pod uwage, ze stanowia bardzo maly % ogolnej populacji graczy.
bo to nie dziala tak, ze jesli przykladowo cala populacja graczy to 1 milion, a grupa 'A' stanowi 10% tej populacji to w top 100 powinno ich sie
  • Odpowiedz
@kacpersyn7: ale nie odpowiedziałeś mimo wszystko, dlaczego nie ma ich w top 100.
W aktualnym rankingu, jeśli wierzyć ChatowiGPT, są, kolejno:

Lei Tingjie- miejsce 2557
Ju Wenjun-2570
Hou
  • Odpowiedz
@thority: dalej używajcie chatu gpt bez żadnej weryfikacji, on podał punkty rankingu elo, a nie miejsce w tym rankingu. Najlepsza kobieta balansuje na granicy pierwszej setki, może kilku Polaków (bez podziału na płeć) jest od niej lepszych. No sytuacja nie do pomyślenia w sportach fizycznych, tam jest przepaść - w piłce najlepsze kobiety nie byłby prawdopodobnie w top 100000 (tu znaczenie ma też ogromna popularność dyscypliny wśród mężczyzn - jest
  • Odpowiedz
@kacpersyn7: no ale ja napisałem:

nie odpowiedziałeś mimo wszystko, dlaczego nie ma ich w top 100

Nie napisałem, że 2557 itd. to miejsce konkretne na tej liście.

Cały czas o top 100 piszę.
  • Odpowiedz