Wpis z mikrobloga

Dziś rano podlewałem pomidory i akurat sąsiad z góry, Nikos, przechodził z owcami.
Zatrzymał się, popatrzył chwilę na moje krzaki i mówi:
Dobrze, że liści nie obrywasz. Tylko głupi obrywa liście przy tym słońcu. Jakbyś się własnej skóry pozbywał.

Pokiwałem głową, bo co mam mu powiedzieć. Nikos ma lat 74, całe życie sadzi pomidory na tym samym zboczu. Nie wie co to azofoska, nie zna słowa F1 ale z jednego krzaka potrafi zebrać wiadro pięknych owoców.

W pierwszym roku jak tu zamieszkaliśmy to obrywałem liście przekonany, że tak trzeba i już. I wiecie co? Pomidory mi się gotowały na krzaku. Popękane, przypalone, sucha skórka, miękkie w środku. Wszystko do sosu, nic na kanapkę.

Teraz już nie obrywam niczego.
Liście robią cień.
Ziemia trzyma wilgoć, bo słońce na nią nie świeci bezpośrednio.
Owoce są chłodne, jędrne, nie pękają.
Nikos zadowolony z ucznia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pomidory rosną.

#legancko #belkotuprawia #ogrodnictwo #kreta
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pokiwałem głową, bo co mam mu powiedzieć. Nikos ma lat 74, całe życie sadzi pomidory na tym samym zboczu. Nie wie co to azofoska, nie zna słowa F1

@asdfghjkl: Okazuje się, że wiedza starszych pokoleń pokazuje, że nie tylko współczesne metody są dobre.
  • Odpowiedz
  • 2
@ShowBiz: i dobrze. gdyby pomidor nie miał mieć liści to bóg inaczej by świat stworzył. Wielu ludzi robi różne rzeczy czesto nie wiedząc w zasadzie po co nawet to robią
  • Odpowiedz
  • 6
@dawid131: takie na pewno. Ja nie mówie tez żeby nie obrywać. W polsce ma to jakis sens może. W polsce lata nie sa suche a słońce nie napierdziela z uv 11 wiec aby uniknąć grzybowych infekcji trzeba zwiekszyć przewiew pomiedzy liściami. Bardziej chodziło mi o to, że niekiedy jest tak, że nie ma to sensu a wrecz jest głupie.
  • Odpowiedz
  • 1
@dawid131: przy obrywaniu liści poniżej już gron o docelowej wielkosci sprawi sie, że będą szybciej dojrzewać. W polsce gdzie sezon ogrodniczy jest krótki może to znów miec sens. U mnie nie ma, bo pomidory moge uprawiac przez 11mc w roku tak na prawde wiec nie musze sie scigać z czasem
  • Odpowiedz