Gdyby ktoś miał taki problem, że logowanie jego profilu w Windows trwa cholernie długo (u mnie sam ekran Zapraszamy około 60s, cały boot do pulpitu 90s) to polecam zerknąć na pliki cache miniaturek i ikon w “%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\”, głównie te: %LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\iconcacheidx.db %LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\thumbcacheidx.db %LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\iconcache* %LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\thumbcache* u mnie miały ponad 1,5GB. Skasowanie ich spowodowało że mój profil ładuje się teraz w 5s a cały boot na gotowy pulpit ok 40s :D A dodam że system był stawiany 5 lat temu i sam profil mam zagracony mnóstwem różnych narzędzi które się odpalają z logowaniem.
Ewentualnie pomogło też wyczyszczenie %temp% i C:\Windows\Temp\ bo zrobiłem jedno i drugie zanim sprawdziłem efekt.
Taki bacik można sobie zrobić i odpalać co jakiś czas:
@echo off taskkill /f /im explorer.exe
del /q /f "%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\iconcache*" del /q /f "%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\thumbcache*" del /q /f "%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\iconcache_idx.db" del /q /f "%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\thumbcache_idx.db"
del "%temp%\*" /S /Q /F del "%temp%\*" /S /Q /A:H FOR /D %%p IN ("%temp%\*") DO rmdir "%%p" /s /q
del C:\Windows\Temp\* /S /Q /F del C:\Windows\Temp\* /S /Q /A:H FOR /D %%p IN ("C:\Windows\Temp\*") DO rmdir "%%p" /s /q
start explorer.exe Kilka lat wkurzania się czemu mój mocny komp tak długo się włącza eh a wystarczyło się zabrać za szukanie problemu :P
Gdyby ktoś miał taki problem, że logowanie jego profilu w Windows trwa cholernie długo
(u mnie sam ekran Zapraszamy około 60s, cały boot do pulpitu 90s)
to polecam zerknąć na pliki cache miniaturek i ikon w “%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\”,
głównie te:
%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\iconcacheidx.db
%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\thumbcacheidx.db
%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\iconcache*
%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\thumbcache*
u mnie miały ponad 1,5GB.
Skasowanie ich spowodowało że mój profil ładuje się teraz w 5s a cały boot na gotowy pulpit ok 40s :D
A dodam że system był stawiany 5 lat temu i sam profil mam zagracony mnóstwem różnych narzędzi które się odpalają z logowaniem.
Ewentualnie pomogło też wyczyszczenie %temp% i C:\Windows\Temp\
bo zrobiłem jedno i drugie zanim sprawdziłem efekt.
Taki bacik można sobie zrobić i odpalać co jakiś czas:
@echo off
taskkill /f /im explorer.exe
del /q /f "%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\iconcache*"
del /q /f "%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\thumbcache*"
del /q /f "%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\iconcache_idx.db"
del /q /f "%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Explorer\thumbcache_idx.db"
del "%temp%\*" /S /Q /F
del "%temp%\*" /S /Q /A:H
FOR /D %%p IN ("%temp%\*") DO rmdir "%%p" /s /q
del C:\Windows\Temp\* /S /Q /F
del C:\Windows\Temp\* /S /Q /A:H
FOR /D %%p IN ("C:\Windows\Temp\*") DO rmdir "%%p" /s /q
start explorer.exe
Kilka lat wkurzania się czemu mój mocny komp tak długo się włącza eh a wystarczyło się zabrać za szukanie problemu :P
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora