Wpis z mikrobloga

#gielda #xtb

Jak zawsze pytanie do ekspertów.
Chciałbym sobie zakupić do portfela spółki takie jak diagnostyka czy voxel ale one przecież są na takiej górce że to strach kupować.
I co teraz? Odpuścić? Czy jednak właśnie ten trend wzrostowy to jest najlepsze co może być? Czy czekać na korektę? Wydaje mi się, że spółki nie mogą rosnąć w nieskończoność (a szczególnie na GPW XD)

Czy warto to zakupić?

• Okazja minęła 33.6% (45)
  • Zawsze warto bo widać potencjał 24.6% (33)
  • Rób swoje, ryzyko jest twoje 41.8% (56)

Oddanych głosów: 134

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KjatanSveisson: inwestor tego typu problem moze rozwiązać np. Angażując mniejsza część kwoty, a dokładając do pozycji w czasie spadków. Skąd wiadomo że akcje dalej nie urosną? Pociąg jeszcze bardziej odleci a fomo zrobi swoje.
  • Odpowiedz
one przecież są na takiej górce że to strach kupować.

I co teraz? Odpuścić? Czy jednak właśnie ten trend wzrostowy to jest najlepsze co może być? Czy czekać na korektę? Wydaje mi się, że spółki nie mogą rosnąć w nieskończoność (a szczególnie na GPW XD)

@KjatanSveisson: Gdybym znał odpowiedź to byłbym miliarderem
  • Odpowiedz
@KjatanSveisson: DCA jest odpowiedzią. Rozłóż kapitał, który chcesz na to poświęcić na 10 części i kupuj co 2 tygodnie. Ja bym tak zrobił.

No i patrz na fundamenty. Jakie jest P/E, jaki jest PEG, jaki P/BW
  • Odpowiedz
@KjatanSveisson: Z Diagnostyką też miałem taki dylemat, jak cena wystrzeliła w IPO, kupowałem wtedy pojedyncze akcję z myślą, że i tak przecież nie będę ich sprzedawał, teraz cały czas uśredniam w górę
  • Odpowiedz