Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #sluchawki #audio

Jakie polecacie słuchawki zamknięte (przewodowe) do 2-3k (o ile warto tyle dopłacić) przeznaczone głównie do solo pc gaming? Zależy mi głównie by miały świetną szeroką scenę i jak najlepsze niskie tony (średnie i wysokie na pewno i tak będą co najmniej bardzo dobre), barwa dźwięku najlepiej lekko ocieplona.
Chciałbym by dodawały efektem jak najwięcej do immersji ( ͡ ͜ʖ ͡), przede mną takie gry jak doom dark ages, dead space, oblivion remaster, cyberpunk (tym razem z dodatkiem) i przyznam, że audio ma dla mnie duże znaczenie więc lepszy sprzęt z efektem wow na pewno doda sporo funu do wczucia się w świat gry
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mar-v-son: szczerze nie wiem czy warto aż tyle i pytanie czy w tą cenę wliczasz też dac jeśli nie masz, podłączanie takich słuchawek pod integrę mija się z celem. Większość dźwięków oraz muzyki w grach jest skompresowana stratnie. Co innego gdybyś chciał też słuchać bezstratnej muzyki.
  • Odpowiedz
jesteś w stanie przedstawić ślepe testy daców oraz formatów stratnych i bezstratnych?

swoją drogą gramofon air force zero za 2 miliony przegrał z tanim w ślepych testach, i to mocno.
@nomariko:
  • Odpowiedz
@mar-v-son: szeroka scena to otwarte hifimany, używałem arye stealth I one są spoko do solo gier, gorzej do online bo scena aż za bardzo szeroka i np typ w csie jest od ciebie kilka metrów a słuchawki to ustawiają w przestrzeni jakby były kilkanaście metrów, no i są zupełnie otwarte, jak komp głośny to słyszysz.

Z zamkniętych to kojarzę polecane fiio ft1 i aune ar5000, ale w zamkniętych to zwykle
  • Odpowiedz
@10129: co znaczy przedstawić? To bardziej kwestia indywidualna, musiałbyś zrobić taki test samemu. Na zestawie za 1k jestem w stanie rozróżnić na ślepo flac od mp3, ustawiony bitrate 192k od 384k (teoretycznie nie powinno być różnicy jeśli nie masz odpowiedniego pliku ale skalowanie może być troszkę inne), a nawet stopień naładowania baterii w trybie bezprzewodowym daca. Ale to może temu że jestem dość młody i mam bardzo dobry słuch.
  • Odpowiedz
przedstawić znaczy czy posiadasz testy dowodzące tego co piszesz. takie które możesz no wrzucić tu a nie, zę sobie coś mówisz tylko bez dowodów.

np ludzie je robili, i mp3 wygrała jako lepiej brzmiąca w jednym a w innym tylko jedna osoba z testowanych faktycznie rozróżniła.
https://cdvsmp3.wordpress.com/cd-vs-itunes-plus-blind-test-results/
https://archimago.blogspot.com/2013/02/high-bitrate-mp3-internet-blind-test_3422.html

Na
  • Odpowiedz
@10129: mogę ci podlinkować tylko tyle: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8753078/

Testów do rozróżnania nie podeślę ci bo tak jak piszę, jest to kwestia indywidualna. Tak samo jak preferencje co do słuchawek, te grające na planie V wcale nie są gorsze od płaskich, muzykalne też nie są gorsze od analitycznych. Chcesz się przekonać, zrób blind test samemu z gotowców lub poproś znajomego by przygotował ci playlistę ze zmienionymi nazwami plików i w przypadku mp3
  • Odpowiedz
nie widzę zbytnio w tym linku testów muzyki.

ale ja nie chcę gotowych testów w sensie aby testować, zarówno pliki są już spreparowane na hydrogenaudio jak i program jest gotowy do testu A/B/X, który z resztą się nieco inaczej przeprowadza niż piszesz. https://nyxl.de/audio-blindtest/#/binomial

chciałem linki do opracowań z testów gdzie udowodniono, zę ludzie te różnice faktycznie słyszą i jaki procent ludzi.

i
  • Odpowiedz
@10129: opracowania będą podawały tak jak ty podesłałeś, mało kto jest w stanie rozróżnić 192kb/s od 320 a tym bardziej 320 od flac. Procedura między mp3 a flac była taka jak pisałem wyżej, podesłałem znajomemu playlistę 20 piosenek, każda w wersji mp3 320kbps i flac 96k 16 bit. On miał za zadanie przekonwertować mp3 do flac i zmienić nazwę plików tak by nie zawierała podpowiedzi który plik jest który i
  • Odpowiedz
  • 0
@nomariko
ale ile prób każdej piosenki? Bo chyba nie badales jednej piosenki tylko raz?

jakie przystopujmy? To ta część mnie najbardziej interesuje.

słuchawki za parę k mogą grać gorzej od takich za dwie stówki więc bym też uważał z używaniem ceny do
  • Odpowiedz
@10129: wybierałem 3 razy, ale odsłuchów przy każdym robiłem tyle, ile potrzebowałem by mieć pewność. Zapomniałem jeszcze dopisać apropo ustawienia daca w tryb 192k i 384k i poziomu naładowania: to wyszło całkowicie przypadkowo, po prostu słuchając muzyki czułem że coś jest nie halo ale nie potrafiłem stwierdzić co. FiiO BTR5 jak coś. W trybie 192k dźwięk jest bardziej szostki, cyfrowy. W 384k jest naturalniejszy, bardziej "przyjemny" dla ucha. Zmiana tych
  • Odpowiedz