Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim,

Chciałbym postawić sobie w domu serwer multimedialny w oparciu o jellyfin.
W tym celu kupiłem HP 800 G3 z i7-7700.
Teraz moje pytanie, jak najłatwiej to wszystko zorganizować, tzn. na czym zainstalować jellyfin? Czytam, oglądam, jedni wspominają truenas, inni proxmox czy casaos, jest jeszcze po prostu Windows i Linux...
Co wg was będzie najlepszym, przyszłościowym rozwiązaniem? Póki co interesuje mnie tylko jellyfin, nie myślałem jeszcze o prywatnej chmurze domowej, bo też nie wiem czy potrzebowałbym żeby taki serwer działal mi cały czas. Bardziej myślałem, że podepnę go do sieci i wybudzę poprzez wake on lan jak będę chciał coś obejrzeć na TV :) Więc docelowo chciałbym żeby to było obsługiwane przez web UI, bo nie będzie monitora na stałe podłączonego do skrzynki.
Pogubiłem się trochę co będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem do instalacji jellyfin.
Dzięki za pomoc!

#jellyfin #homelab #komputery #nas
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@walek_87: imo najłatwiej zrobić to na Fedora Server i zainstalować Jellyfina przez Podman
nextcloud i resztę można później zainstalować tym samym sposobem

tu masz już gotową instrukcję, łącznie z firewallem, itd.
  • Odpowiedz
Co wg was będzie najlepszym, przyszłościowym rozwiązaniem?

@walek_87: Plex. Jak ostatnio sprwadzalem jelly nadal nie miał prostych funkcjonalnosci takich jak wyswietlanie seriali w folderach i sortowania XD U mnie na Unraid stoi, monitora skrzynka nigdy nie miala podlaczonego nawet, stream po sieci, dostep webui.
  • Odpowiedz
  • 0
Dzięki za wszystkie podpowiedzi :) Myślę że skorzystam z Ubuntu serwer i tam podłącze jellyfin w dockerze :)
Dzięki jeszcze raz!
  • Odpowiedz
@walek_87 Jezeli lubisz grzebać to proxmox, jak nie chcesz grzebac to TrueNas/CasaOS/unraid.

Najgorsze, że jak już się zacznie to potrzeby rosną i np, będziesz chciał podzielic sobie kartę graficzną na kilka VM i wtedy np z takim casaos będzie ciężko...
  • Odpowiedz
Od siebie pod system polecam Unraid (wsparcie supportu i społeczności na forum), pełno możliwości konfiguracji. Możliwość testowania przez 30 dni za darmo. Jellyfin jako doker.

Sam sprzęt jest słaby i wymienisz go szybciej niż myślisz.
  • Odpowiedz
@Grzegorz93: Znaczy ze jak na serwerze miałem seriale powrzucane osobno w folderach, to jelly nie umial ich wyswietlic w folderach, tylko wszystkie pliki wysrywał w jednym widoku. Moze sie cos zmienilo i juz poprawili, dosyć dawno to było i od tamtej pory jestem team plex.
  • Odpowiedz