Aktywne Wpisy

Polasz +518
Mirki i Mirabelki pijcie ze mną kompot!!
Właśnie urodził mi się drugi synek!!
Żonka zrobiła mi najlepszy prezent na #walentynki (。◕‿‿◕。)
#chwalesie
Właśnie urodził mi się drugi synek!!
Żonka zrobiła mi najlepszy prezent na #walentynki (。◕‿‿◕。)
#chwalesie
źródło: 1000017642
Pobierz
cezeter +83
Cześć Mireczki! 👋
Siedzę tu z Wami od 15 lat. Zamiast tylko scrollować, postanowiłem po godzinach stworzyć coś swojego.
Rok temu poszedłem na siłke pierwszy raz od 39 lat, wkręciłem się i zrzuciłem 19 kg #chwalesie
Wkurzało
Siedzę tu z Wami od 15 lat. Zamiast tylko scrollować, postanowiłem po godzinach stworzyć coś swojego.
Rok temu poszedłem na siłke pierwszy raz od 39 lat, wkręciłem się i zrzuciłem 19 kg #chwalesie
Wkurzało
źródło: Gemini_Generated_Image_7ejx487ejx487ejx
Pobierz

https://wykop.pl/wpis/80631103/prosze-panstwa-o-pomoc-co-takiego-wydarzylo-sie-w-
@Mar7391
Dzisiaj otrzymałem odpowiedź od osoby, która się opiekuje teraz tym krzyżem.
Krzyż został postawiony w 1923 roku, albo nawet wcześniej. Pierwsza wersja mówi, że leciały tam odłamki skał, kamienie i zginął ktoś na tej drodze. Okoliczna ludność Łemkowska postawiła tam krzyż, aby odpędzić złe moce i przebłagać za grzechy. Ustało.
Druga wersja jeszcze mówi, że z tej półki skalnej skoczyła dziewczyna, będąc panną w ciąży i zabiła się.
Okoliczna ludność dba o to miejsce - chyba sobie przekazują w spadku opiekę nad tym krzyżem.
Poprzednio opiekował się pan ze Szczawnika, po jego śmierci w ubiegłym roku, opiekuje się starsza pani. Moja Żona ma z nią kontakt i kilka informacji przekazała.
#historia #wierchomla #beskidy #krynicazdroj #muszyna
źródło: Krzyż pod wierch
Pobierz