Wpis z mikrobloga

Proszę Państwa o pomoc. Co takiego wydarzyło się w 1928 roku, że w drodze na Wierchomle Małą postawiono na szczycie wzniesienia kapliczkę i krzyż? Czy to miejsce jakiś objawień? Kapliczka znajduje się w drodze na Wierchomle małą zaczynając wspinaczkę w Szczawniku. Miejsce, chociaż niepozorne, jest zadbane. Widać że chodzą tu ludzie, którzy dbają o to miejsce. Jaka jest historia tego miejsca? Pytałem mieszkańców Muszyny, jednak nie wiedzieli. #historia #1928 #wierchomla
Mar7391 - Proszę Państwa o pomoc. Co takiego wydarzyło się w 1928 roku, że w drodze n...

źródło: DuF5Qr8-Griji-mkekYSDvcpOchW4lt70Aw0iJEO3yeyxAhXHYWmmGqWZNSRKfzaIJ5TP93ksqg6OQ=s1600-rw-nd-v1

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mar7391 w górach to normalne że są kapliczki na szlakach. Nie musiało się nic szczególnego wydarzyć w 1928, często pisana jest data budowy i informacja kto ufundował.
  • Odpowiedz
  • 0
@potatolot: No nie wiem... Wyglądało zbyt majestatycznie jak na zwykłe miejsce. A data 1928 była namalowana też przez kogoś sprayem na skalę. Nie wiem czy komuś chciałoby się to robić gdyby chodziło tylko o datę założenia kapliczki...
  • Odpowiedz