Wpis z mikrobloga

#smarthome #homeassistant

zainspirowany pytaniem innego Mirka o automatyzacjach w mieszkaniu, zapytam jakie automatyzacje macie u siebie w domach :)

od paru dobrych lat mam w mieszkaniu HomeAssistant, czujki ruchu, światła, zalania, temperatury i wilgotności. 'Smart' gniazdka, buttony ZigBee i parę prostych automatyzacji, ale w domu można już zautomatyzaować o wiele więcej :)

buduję teraz dom i planuję przeskoczyć na wyższy level, także planuję położyć wszędzie kable. Wybór padł na moduły Waveshare z szyną Modbus podpiętą do RaspberryPi. czemu nie jakieś loxone, grenton czy inne tego typu produkty? przede wszystkim otwartość. na RasPi i HA zrobię wszystko i połączę jakie urządzenia tylko chcę. w rozwiązaniach zamkniętych nie jest już tak kolorowo, a ceny za jakieś moduły przekaźnikowe czy serwerki to tysiak lub lepiej za sztukę. to samo ze sterownikami do automatycznego podlewania.

Podpatrzyłem trochę przydatnych ficzerów na YT traktujących o HA, ale to jest tak szeroki temat że może ktoś tu miał jakieś fajne pomysły na ułatwiające życie automatyzacje :)

Rzeczy które planuję:
- czujki obecności (mmWave) do zapalania światła - piwnica, przedsionek, kuchnia (tylko pasek LED), łazienki (tylko pasek LED), salon (tylko pasek LED), schody, chodnik
- czujka światła - jak jest jasno to nie zapalać w kuchni czy w salonie
- wszystkie przewody oświetlenia wewnętrznego i zewnętrznego doprowadzone do szafy sterowniczej - automatyczne sterowanie np. kinkietami na elewacji czy lampkami świątecznymi
- czujki zalania - kuchnia, łazienki, kotłownia, pralnia
- kontaktron w drzwiach przesuwnych na taras - być może dzieciaki nie będą domykały czy coś - tak na wszelki wypadek
- czujnik dymu i CO - nad kominkiem, w kotłowni (dużo automatyki), w garażu, na piętrze w korytarzu
- czujki temperatury - każde pomieszczenie czujnik w posadzce + na wysokości ~1.2m - do sterowania pompą ciepła
- elektrozawory w rozdzielnicy do sterowania grzaniem w pomieszczeniach
- pompa ciepła i rekuperacja z Modbus
- kontaktrony w oknach dachowych - automatyzacja przypominająca o zbliżającym się deszczu
- domofon - integracja z HA, tablet na szafce na dole + telefony
- kontaktron w furtce, bramie i w bramie garażowej - ostrzeżenie jak będzie otwarte dłużej niż powinno
- furtka, brama i brama garażowa - otwieranie & zamykanie z HA
- brama i brama garażowa - mam w samochodach zintegrowane w lusterkach piloty zdalnego otwierania - sparować to jakoś ze sterownikami
- czujki wilgotności gleby, stacja pogodowa i sterowanie podlewaniem trawnika
- kontaktron w skrzynce na listy, jakby listonosz zostawił awizo czy list
- na późniejszym etapie robot koszący i automatyzacje zapobiegające koszeniu podczas podlewania albo jak trawa jest wilgotna
- konta gościa w HA z ograniczonym dostępem - dla sprzątaczki lub ogrodnika (otwieranie furtki/bramy, podlewanie, wyłączanie alarmu - ograniczone lokalizacyjnie)

jakieś pomysły o czym zapomniałem? ;)
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@7ymekk: rolety/zaluzje/zaslony to podstawa moim zdaniem + gniazdka, jak nie wszystkie to przynajmnie to od żelazka. No i jak czujnik zalania to jeszcze elektrozawor co zakreci wode
  • Odpowiedz
  • 0
@musztym: o dzięki, miałem w planach główny elektrozawór + dodatkowy zewnętrzny ale zapomniałem zapisać :) co proponujesz do zasłon? widziałem te robociki z aliexpress ale nie wyglądają zbyt estetycznie. są jakieś fajniejsze rozwiązania?

@Catmmando aktualnie mam 5x Sonoff (temperatura i wilgotość) i 1xAquara (temperatura, wilgotność i ciśnienie). 2 na zewnątrz (mieszkanie dwustronne) i reszta w środku: łazienka, salon i pokoje
  • Odpowiedz
@7ymekk: z takich nieoczywistych rzeczy:
- monitorowanie produkcji i poboru prądu
- monitorowanie zużycia wody + wszelkie urządzenia do jej uzdatniania (wiek filtrów, czas pozostały do cyklu oczyszczania)
- monitoring sieci domowej (można tym wspomóc detekcję obecności mieszkańców, wyłapać intruzów, limitować/filtrować dostęp)
- monitoring domowego sprzętu IT - aktualizacje, obciążenie, czas korzystania
- samochód (przebieg, stan paliwa,
  • Odpowiedz
@7ymekk: podasz konkretny model? z czujników jesteś zadowolony?

nie ma takich problemów, że jak dwa są blisko siebie to jeden pokazuje wynik różny o 2 stopni czy 30% inną wilgotność?
  • Odpowiedz
  • 0
@testuser: > - jak czujniki temperatury to i czujniki wilgotności + np. spięcie tego z klimą/rekuperacją/nawilżaczami

właśnie po to mi tyle czujników temperatury :)

wiek filtrów, wywóz odpadów - nie bardzo mam pomysł jakby to się mogło integrować z HA. dla mnie to bardziej zadanie dla kalendarza google. doprecyzujesz? :)

- samochód (przebieg, stan paliwa, przeglądy, ubezpieczenia) - tu też nie bardzo mam pomysł jak to połączyć z HA
  • Odpowiedz
@7ymekk: zwykły karnisz elektryczny najlepiej z opcją regulacji prędkości do sypialni, żeby rano był jak najcichszy. Na pewno żadnych robocików z ali
  • Odpowiedz
  • 1
@Catmmando: @Catmmando: nope, u mnie jakoś podają zbliżone wartości, a temperaturę sprawdzałem z analogowym termometrem. chyba o pół stopnia się różniło ale dla mnie precyzja do pełnych stopni jest wystarczająca. w Z2M masz opcję kalibracji, także każdy czujnik możesz sam ustawić

mam te
  • Odpowiedz
  • 1
@musztym: o kurcze dzięki! właśnie dla takich odpowiedzi powstał ten wpis. niby prosta i oczywista sprawa ale jakoś nie wpadłem na pomysł żeby poszukać 'elektryczny karnisz' :D
  • Odpowiedz
- domofon - integracja z HA, tablet na szafce na dole + telefony

@7ymekk: z doświadczenia i z tego, co widziałem na róznych forach, to lepiej sprawdzają się gotowe rozwiązania, w sensie domofon z odpowiednią stacją bazową. Appki potrafią mieć niezłego laga, albo zupełnie się wykrzaczyć. Ja a HIKa, który ma normalną stację w domu, a do tego jest zintegrowana z HA.
Z mniej oczywistych automatyzacji mam na przykład coś
  • Odpowiedz
@7ymekk: filtry/odpady - tak, o kalendarz mi chodzi. Powiadomienie, jakaś wizualizacja, więcej chyba nie trzeba, ewentualnie robota, co kubłem wyjedzie za furtkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

Filtry wymieniam co 2 miesiące, bo te pół roku deklarowane przez producenta to pic na, nomen omen, wodę. Przypomnienie przydaje się, bo wtedy wiem, że w drodze z pracy trzeba zajechać do sklepu i filtry kupić, ewentualnie zawczasu ogarnąć
  • Odpowiedz
  • 1
@chrzanu180:

bo do niektórych rzeczy jestem tak przyzwyczajony, że czuje się nieswojo, jak spędzam więcej czasu u kogoś w domu, albo w hotelu :D

taaa, też mam z tym problem i przestałem zapalać światło w łazienkach
  • Odpowiedz
@7ymekk: pomyśl, czy na pewno potrzebujesz tego "pierwszego" tabletu. Ja miałem kilka i nadaje się to tylko i wyłącznie do pokazania znajomym :/ zdecydowanie lepiej sprawdza się u mnie sonoff ns panel. Mam 3 sztuki zwykłe i jedną pro, właśnie przy drzwiach, gdzie mam skróty do kilku rzeczy
  • Odpowiedz
  • 0
@testuser: dzięki za doprecyzowanie :) w autach nie mam takich frykasów, a w przypadku przeglądów czy ubezpieczeń od paru lat mObywatel mi o tym przypomina :)
  • Odpowiedz
  • 1
@chrzanu180: tablet w trybie kiosk ma sporo zalet względem telefonu:
- sprzątaczka/niania/babcia/dziecko - wszyscy wiedzą gdzie mają podejść jak dzwoni domofon. a czasem i ja kiedy nie wiem gdzie odłożyłem telefon
- podgląd na prognozę pogody
- przycisk do uzbrajania alarmu i inne szybkie akcje

w przypadku automatyki w mieszkaniu zauważyłem że nie zawsze chce mi sie wyciągać telefon z kieszeni, odpalać apkę itd...tak miałbym tablet przy wyjściu z domu, łapię klucze od samochodu,
  • Odpowiedz
@7ymekk nspanel kupisz poniżej 200zł i ma dwa przyciski oraz przekaźniki wbudowane. Nspanel pro to mały tablecie z androidem, ale jest mniejszy. Ma zasilacz wbudowany, który mieści się w puszkę. Czujnik oświetlenia i zbliżenia. Z tanimi tabletami walczyłem dużo, w końcu mi się znudziły, a jak spróbowałem nspanel pro, to nagle zaczęło to śmigać tak, jak chciałem.
Natomiast system alarmowy oparty na HA jest raczej wszędzie odradzany
  • Odpowiedz
  • 0
@chrzanu180:

nspanel kupisz poniżej 200zł i ma dwa przyciski oraz przekaźniki wbudowane. Nspanel pro

JDG here więc już niezły tablet kupię w cenie tego PRO. testuję od jakiegoś czasu HA + tryb dokowania/kiosk na Tab A8 z ekranem ciągle włączonym i to jest to rozwiązanie którego
  • Odpowiedz
@7ymekk:
- Czujnik wyładowań (burz) w okolicy (~20€ Aliexpress). Jeżeli użytkownicy są w domu to powinni zostać powiadomieni (celem ewentualne odłączania delikatnych sprzętów od instalacji elektrycznej i antenowej).
- Integracja ewentualnych urządzeń ONViF (kamery CCTV) z HA. Mowa o ewentualnym wykrywaniu/potwierdzaniu obecności osób na zewnątrz i w pomieszczeniach.
- sensory deszczu (grosze)

Sam planuję, nie robiłem (ale sensory mam). Przy czym integracja z pogodami on-line to NIE to samo. Spotkałem
  • Odpowiedz
To dalej nie będzie dobry tablet ;P kiedyś w tablecie miałem nawet przekaźnik, który odcinał zasilanie przez 80% baterii, a włączał przy spadku do 20%, a któregoś pięknego dnia i tak zauważyłem pęknięty ekran, bo bateria tak spuchła :/
System alarmowy wyróżnia się tym, że jest stworzony do jednego zadania i raczej nie będzie mieć aktualizacji, które sprawią, że któryś czujnik przestanie działać, a Ty nie będziesz o tym wiedział.
Opieranie alarmu
  • Odpowiedz
  • 0
To dalej nie będzie dobry tablet

wystarczający - dobry ¯_(ツ)_/¯ nie wiem po co miałby być mocniejszy/lepszy. chyba tylko po to żeby pokazać podgląd z 4 kamer 4k na jednocześnie, czego nie zamierzam robić ;) ale jak wiesz coś czego ja nie wiem to chętnie się dowiem

odcinał zasilanie przez 80% baterii, a włączał przy spadku do 20%, a któregoś pięknego dnia i tak zauważyłem pęknięty ekran, bo bateria tak spuchła

kupiłem
  • Odpowiedz