Wpis z mikrobloga

#smarthome #homeassistant

zainspirowany pytaniem innego Mirka o automatyzacjach w mieszkaniu, zapytam jakie automatyzacje macie u siebie w domach :)

od paru dobrych lat mam w mieszkaniu HomeAssistant, czujki ruchu, światła, zalania, temperatury i wilgotności. 'Smart' gniazdka, buttony ZigBee i parę prostych automatyzacji, ale w domu można już zautomatyzaować o wiele więcej :)

buduję teraz dom i planuję przeskoczyć na wyższy level, także planuję położyć wszędzie kable. Wybór padł na moduły Waveshare z szyną Modbus podpiętą do RaspberryPi. czemu nie jakieś loxone, grenton czy inne tego typu produkty? przede wszystkim otwartość. na RasPi i HA zrobię wszystko i połączę jakie urządzenia tylko chcę. w rozwiązaniach zamkniętych nie jest już tak kolorowo, a ceny za jakieś moduły przekaźnikowe czy serwerki to tysiak lub lepiej za sztukę. to samo ze sterownikami do automatycznego podlewania.

Podpatrzyłem trochę przydatnych ficzerów na YT traktujących o HA, ale to jest tak szeroki temat że może ktoś tu miał jakieś fajne pomysły na ułatwiające życie automatyzacje :)

Rzeczy które planuję:
- czujki obecności (mmWave) do zapalania światła - piwnica, przedsionek, kuchnia (tylko pasek LED), łazienki (tylko pasek LED), salon (tylko pasek LED), schody, chodnik
- czujka światła - jak jest jasno to nie zapalać w kuchni czy w salonie
- wszystkie przewody oświetlenia wewnętrznego i zewnętrznego doprowadzone do szafy sterowniczej - automatyczne sterowanie np. kinkietami na elewacji czy lampkami świątecznymi
- czujki zalania - kuchnia, łazienki, kotłownia, pralnia
- kontaktron w drzwiach przesuwnych na taras - być może dzieciaki nie będą domykały czy coś - tak na wszelki wypadek
- czujnik dymu i CO - nad kominkiem, w kotłowni (dużo automatyki), w garażu, na piętrze w korytarzu
- czujki temperatury - każde pomieszczenie czujnik w posadzce + na wysokości ~1.2m - do sterowania pompą ciepła
- elektrozawory w rozdzielnicy do sterowania grzaniem w pomieszczeniach
- pompa ciepła i rekuperacja z Modbus
- kontaktrony w oknach dachowych - automatyzacja przypominająca o zbliżającym się deszczu
- domofon - integracja z HA, tablet na szafce na dole + telefony
- kontaktron w furtce, bramie i w bramie garażowej - ostrzeżenie jak będzie otwarte dłużej niż powinno
- furtka, brama i brama garażowa - otwieranie & zamykanie z HA
- brama i brama garażowa - mam w samochodach zintegrowane w lusterkach piloty zdalnego otwierania - sparować to jakoś ze sterownikami
- czujki wilgotności gleby, stacja pogodowa i sterowanie podlewaniem trawnika
- kontaktron w skrzynce na listy, jakby listonosz zostawił awizo czy list
- na późniejszym etapie robot koszący i automatyzacje zapobiegające koszeniu podczas podlewania albo jak trawa jest wilgotna
- konta gościa w HA z ograniczonym dostępem - dla sprzątaczki lub ogrodnika (otwieranie furtki/bramy, podlewanie, wyłączanie alarmu - ograniczone lokalizacyjnie)

jakieś pomysły o czym zapomniałem? ;)
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Liczyłem, że masz coś na modbusa gotowego. Będziesz ciągnął uart w ścianie? Zigbee mam i te, które są na 24GHz działają świetnie
  • Odpowiedz
  • 0
@bialy100k:

Czujnik wyładowań (burz) w okolicy (~20€ Aliexpress)

dzięki, nie brałem tego pod uwagę, zbadam temat :) masz jakiś konkretny na myśli? wpisuję thunder/storm detector/sensor +- zigbee i nic mi takiego nie
  • Odpowiedz
  • 0
@chrzanu180: UART działa stabilnie na krótkich odległościach. niby jest możliwe 10-15m przy 9600 ale w dwóch przypadkach potrzebuję 30m.

myślałem raczej nad podpięciem tego do STM8 (mam tego garść), ustawiłbym transmisję na 9600 i wystawiał wartości na cyfrowych i analogowych outputach mikrokontrolera i podłączyłbym skrętką do modułu Waveshare w rozdzielni. Jakby STM8 nie wyrobił to zakupię STM32.

jest jeszcze opcja komunikacji STM8 po modbus lub 1-wire - w sumie 1-wire najbardziej
  • Odpowiedz
@7ymekk: Ja jestem na etapie remontu mieszkania, ale aż tak rozbudowana u mnie instalacja nie będzie.

Z opcji, które ja u siebie będę miał to sterownik z przekaźnikami od smartboba. Ma możliwość podpięcia urządzeń na RS485 (modbus) i u mnie akurat będzie obsługiwał licznik energii od ORNO. Działa na ESP32 (soft ESPHome) i podłączony będzie po LAN'ie.

Według mnie do oświetlenia to jest lepsza opcja gdyż do każdego włącznika ciągnę
  • Odpowiedz
  • 0
Ostatnio widziałem film gdzie ktoś dał w ramie bramy garażowej taśmę ledową (od strony zewnętrznej), która miga i sygnalizuje otwieranie bramy, czy została już otwarta bądź się zamyka.

@kifkick: o spoko bajer, dzięki :) jeśli chodzi o LEDy to właśnie to rozkminiam. na pewno będę chciał ciepłe LEDy COB. zamówiłem do testów zasilacz:
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-stalopradowy-led-20w-350-500ma-25-42vdc-sciemnialny-0-10v-17377739054
ale nie ważne jakie napięcie podam na sterowanie, to i tak wali na 42V, chyba muszę zakupić coś porządniejszego
  • Odpowiedz