Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć, chciałem się podzielić krótką opinią o adapterze, który nie ukrywam pozytywnie mnie zaskoczył. Chodzi o przejściówkę z USB-C na jack 3,5 mm (TRRS). Wiem, że temat może niektórym nie przypadnie do gustu, ale ten konkretny przypadek wart jest kilka słów.

Po przesiadce na nowy telefon bez gniazda słuchawkowego (standard dzisiaj...), musiałem znaleźć sposób, żeby dalej korzystać z moich starych, sprawdzonych słuchawek przewodowych. Bluetooth nie wchodził w grę - lag, kompresja, bateria - nie, dziękuję.
Zamówiłem adapter z zewnętrznym DAC, oparty na układzie ALC4050 (niektóre wersje mają CX31993). I tutaj pełne zaskoczenie - dźwięk czysty, bez żadnych zakłóceń, pasmo równe, bez wycinania niskich tonów (jak to bywa w tanich adapterach bez własnego przetwornika). Obsługuje bez problemu sygnał 24 bit/96 kHz, co w tej klasie cenowej robi wrażenie. Testowane na plikach FLAC i PCM z odtwarzacza Hi-Res – żadnych dropów, wszystko stabilnie.

Co ważne – adapter ma pełną obsługę mikrofonu (TRRS), więc rozmowy, Zoom, komunikstory – wszystko działa bez potrzeby cudowania z ustawieniami. Podłączam i działa. Sprawdzone na kilku modelach telefonów: Samsung, Xiaomi i nawet tablet Lenovo pełna kompatybilność. Obudowa metalowa, złącza solidne, przewód w oplocie. Nie wygląda jak jednorazówka z aliexpress za 5 zł, tylko jak coś, co spokojnie przeżyje codzienne użytkowanie. Nie grzeje się, nie zrywa połączenia – działa jak powinno.

Naprawdę chylę czoła przed inżynierami, którzy projektują tak pomysłowe i kompaktowe układy. To dzięki nim użytkownik końcowy ma dostęp do przemyślanych, stabilnych i uniwersalnych rozwiązań.Potrafią zmieścić zaawansowany układ DAC w obudowie wielkości paznokcia – to budzi mój ogromny szacunek. Ich praca często pozostaje w cieniu, a przecież to właśnie oni sprawiają, że nasza elektronika działa tak płynnie. Widać, że za tym stoją ludzie z pasją i ogromnym wyczuciem praktycznym. To nie są tylko projekty to rozwiązania realnych problemów użytkowników. Ich zaangażowanie i znajomość standardów (jak TRRS, UAC1/UAC2) przekładają się na wygodę milionów osób na całym świecie. Gdyby nie oni, nasze codzienne korzystanie z technologii byłoby dużo bardziej uciążliwe i pełne kompromisów.

Podsumowując mój wywód to jeśli ktoś ma porządne słuchawki na kablu i nie chce ich wyrzucać tylko dlatego, że producent telefonu uznał, że 3.5 mm to przeżytek - taki adapter to must have. W moim przypadku – koszt ok. 35 zł, a jakość dźwięku porównywalna z tanimi DACami USB.
Ludzie, którzy wymyślają takie rzeczy, naprawdę robią dobrą robotę. Dzięki nim da się jeszcze korzystać z normalnego sprzetu audio bez konieczności rezygnowania z nowoczesnych smartfonów.

#elektronika #adaptery

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć, chciałem się podzielić krótką opinią o...

źródło: Adapter-USB-Typ-C-Jack-3.5mm-SAVIO-AK-35-Bialy-front

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jeśli ktoś szuka dongla w takim budżecie, to jednak raczej sugerowałbym coś na CX31993, szczególnie z dodatkowym wzmacniaczem, np. Jcally JM6 Pro z MAX97220. ALC4050 jest ograniczony słabym DACem (chociaż i tak nie powinno być wyraźnie słyszalnej różnicy).

co za głupoty XD a wiesz że bt ma mniejszy lag niż kabel?

@onepnch: Niezła rewelacja.
  • Odpowiedz