Aktywne Wpisy

Ej, za wrzucenie pieroga jest ban na x czasu czy od razu perm?

Damasweger +18
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Planuję nabyć droga kupna działkę (700mkw) zabudowaną domem drewnianym (a właściwie tym co z niego pozostało).
Chciałbym wiedzieć, czy jakiś urzędas może zabronić mi remontu tego budynku (w założeniu zrównanie go z ziemią i postawienie od nowa murowano)?
#prawo #dom #kiciochpyta
Pozwolenie na rozbiórkę nie jest wymagane w sytuacji kiedy budynki i budowle nie są wpisane do rejestru zabytków oraz nie są objęte ochroną konserwatorską. Obiekty te nie mogą być wyższe niż 8 metrów, a odległość od granicy działki powinna być mniejsza niż połowa wysokości przeznaczonego do rozbiórki budynku lub budowli. Kolejną sytuacją kiedy nie jest wymagane pozwolenie, jest rozbiórka obiektów i urządzeń budowlanych których budowa pozwolenia
Jeszcze się skontaktuję w urzędem gminy przed zakupem, mam nadzieję, że lubią dostawać więcej w podatkach
@exploti: wydaje mi się to niemożliwe, chyba każda gmina musi określić przeznaczenie każdego kawałka ziemi, choćby jeśli chodzi o rodzaj działki (budowlana/rolna etc.). Twoja jest zapewne budowlana: ale cholera wie, co urzędnikom przyszło w międzyczasie do głowy, więc wycieczka do urzędu gminy to na pewno bardzo dobry pomysł. (zresztą to pewnie z gminą będziesz załatwiał resztę formalności związanych z budową domu, jakiekolwiek by one nie były)
@t3m4: Zgłoszenie na rozbiórkę jest obowiązkowe, nie fakultatywne. W przypadku nie zgłoszenia tego faktu popełnia się przestępstwo z art. 90 prawa budowlanego.