Wpis z mikrobloga

Mirki, jako, że jest tu wielu specjalistów od różnych tematów mam pytanie.

Planuję nabyć droga kupna działkę (700mkw) zabudowaną domem drewnianym (a właściwie tym co z niego pozostało).

Chciałbym wiedzieć, czy jakiś urzędas może zabronić mi remontu tego budynku (w założeniu zrównanie go z ziemią i postawienie od nowa murowano)?

#prawo #dom #kiciochpyta
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@exploti: #googlefortherescue

Pozwolenie na rozbiórkę nie jest wymagane w sytuacji kiedy budynki i budowle nie są wpisane do rejestru zabytków oraz nie są objęte ochroną konserwatorską. Obiekty te nie mogą być wyższe niż 8 metrów, a odległość od granicy działki powinna być mniejsza niż połowa wysokości przeznaczonego do rozbiórki budynku lub budowli. Kolejną sytuacją kiedy nie jest wymagane pozwolenie, jest rozbiórka obiektów i urządzeń budowlanych których budowa pozwolenia
  • Odpowiedz
@exploti: ale pytasz o to, czy urzędnik może zabronić ci budowy domu? No jasne, że tak :P Musisz się na samym początku zgłosić do urzędu gminy bodaj i oznajmić, że chcesz go zbudować: oni sprawdzą, czy plan zagospodarowania przestrzennego to dopuszcza, potem jest pewnie trochę p---------a się z planami domu i innym gównem, jeśli chcesz to robić sam... łatwiej płodzić synów :P
  • Odpowiedz
@t3m4: Planu zagospodarowania brak, domek położony jest na takiej typowo rolniczej wsi i na bardzo małej działeczce.

Jeszcze się skontaktuję w urzędem gminy przed zakupem, mam nadzieję, że lubią dostawać więcej w podatkach
  • Odpowiedz
Planu zagospodarowania brak

@exploti: wydaje mi się to niemożliwe, chyba każda gmina musi określić przeznaczenie każdego kawałka ziemi, choćby jeśli chodzi o rodzaj działki (budowlana/rolna etc.). Twoja jest zapewne budowlana: ale cholera wie, co urzędnikom przyszło w międzyczasie do głowy, więc wycieczka do urzędu gminy to na pewno bardzo dobry pomysł. (zresztą to pewnie z gminą będziesz załatwiał resztę formalności związanych z budową domu, jakiekolwiek by one nie były)
  • Odpowiedz
Rozbiórka powyższych obiektów nie wymaga zezwolenia, jednak dobrze jest zgłosić ten fakt staroście.

@t3m4: Zgłoszenie na rozbiórkę jest obowiązkowe, nie fakultatywne. W przypadku nie zgłoszenia tego faktu popełnia się przestępstwo z art. 90 prawa budowlanego.

Musisz się na samym początku zgłosić do urzędu gminy bodaj i oznajmić, że chcesz go
  • Odpowiedz