Wpis z mikrobloga

Mam problem z emulatorem PCSX2 na PC. Problem jest taki, że oczywiście nie działa... Robię wszystko tak jak na poradnikach z YT. I w momencie kiedy go już włączę i chcę wejść w jakąkolwiek opcję typu System/Settings/Widok/Narzędzia/Pomoc lub po prostu spróbować odpalić jakąkolwiek grę emulator się po prostu zawiesza. W oknie pojawia się informacja "brak odpowiedzi" no i na tym się kończy... Próbowałem wersji stabilnej jak i nocnej, ale na obu jest to samo. Umieszczam screena jak to wygląda. Na reddicie udało mi się znaleźć jeden temat z identycznym problemem, ale tam powodem problemów było to, że laptop posiadał dwie karty graficzne (zintegrowaną od AMD i dedykowaną od Nvidii). U mnie nie ma wcale karty zintegrowanej. Na dodatek mam zwykłego PC, a nie laptopa. Jego podzespoły to i5 10400F, 16GB RAM i RTX 3060Ti.
Ma ktoś pomysł o co może chodzić i dlaczego ten emulator kompletnie u mnie nie działa, mimo że u kumpla który ma starego laptopa z i5 4300U, 8GB RAM i Intel HD 4600 wszystko śmiga?
#emulacja
#pcsx2
#playstation
#retrogaming
#gry
#ps2
m1l3w - Mam problem z emulatorem PCSX2 na PC. Problem jest taki, że oczywiście nie dz...

źródło: Screenshot_6

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@m1l3w: GPU nie powinno mieć znaczenia. Na integrze też by odpalił (chyba że byłby to jakiś kompletny staroć). Spróbuj starszą wersję pobrać. Pobierałeś z głównej strony?
  • Odpowiedz
  • 0
@MisterMinister: Tak, próbowałem też też wersję starszą czyli 2.2.0 i tam z kolei w opcje System/Settings/Widok/Narzędzia/Pomoc da się już kliknąć i normalnie się one włączają, ale próba uruchomienia jakiejkolwiek gry kończy się tym samym co na najnowszej wersji, czyli zawieszeniem się emulatora i informacją że aplikacja nie odpowiada.

2.0.2 też próbowałem i to samo.
  • Odpowiedz
normalnie się one włączają, ale próba uruchomienia jakiejkolwiek gry kończy się tym samym co na najnowszej wersji

@m1l3w: Masz BIOS pobrany? Jak wchodzisz w opcje pluginów to masz tam wybrane jakieś czy pusto?
  • Odpowiedz
  • 0
@ladykagami: Próbowałem starszych wersji (zarówno tych portable jak i normalnej instalki). Pobierałem je z oficjalnej strony:
https://pcsx2.net/
Próbowałem różne biosy, ale na żadnym nie mogę uruchomić dosłownie żadnej gry. W liście biosów wygląda to u mnie tak jak na screenie poniżej. Chciałbym uruchomić GTA SAN ANDREAS z PS2. Dokładnie taki rom pobrałem:

Grand Theft Auto - San Andreas (Europe) (En,Fr,De,Es,It) (v2.01)

Niestety nie idzie tego kompletnie zrobić, bo niestety nic
m1l3w - @ladykagami: Próbowałem starszych wersji (zarówno tych portable jak i normaln...

źródło: Screenshot_7

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@MisterMinister: @korror Sprawdziłem jeszcze taką naprawdę starą wersję sprzed 5 lat (1.6.0) i tutaj zdziwienie, bo ta wersja działa. Gra się normalnie odpala, jednak cały interfejs jest stasznie nieintuicyjny i są na dodatek glitche w grafice (jakieś dziwne odblaski i cienie w miejscach gdzie wcale nie powinno ich być).

a co masz emulog.txt ?

Tak to wygląda, kiedy próbuję uruchomić jakąkolwiek grę na tych aktualnych, nowszych
  • Odpowiedz