Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@znikam5: Jest taki problem że działanie państwa opiera się na prawie (tzw. rule-of-law) i w prawie nie ma czegoś takiego jak "ponowne przeliczenie głosów".
Głosy zostały przeliczone w niedzielę i poniedziałek po czym PKW w poniedziałek 2.6.25r. ogłosiła wyniki i zwycięzcę.
  • Odpowiedz
  • 62
Robienie szopki za Twoje pieniądze.

@slawek887: szopka za moje pieniądze jest na ten moment, bo finansujemy to całe PKW i Grażyny z komisji, które jak się okazuje najprostszych możliwych wyborów nie mogą poprawnie policzyć.
Tyle się krzyczy, że każdy głos jest ważny, a potem w komisji i tak wpiszą w konkuter co chcą i trudno, zostaw tak, nie będziemy robić szopki i liczyć jeszcze raz.
  • Odpowiedz
nie mogą poprawnie policzyć.

@znikam5: To sobie otwórz ordynację wyborczą, zobacz jakie są warunki wygranej i wróć z konkretnym paragrafem, który mówi, że głosy muszą być przeliczone dokładnie co do jednego. Śmiało, przeczytaj i pokaż taki zapis
  • Odpowiedz
@znikam5: Jest taki problem że działanie państwa opiera się na prawie (tzw. rule-of-law) i w prawie nie ma czegoś takiego jak "ponowne przeliczenie głosów".

@harcerz: Art. 82 Kodeksu wyborczego,
  • Odpowiedz
które jak się okazuje najprostszych możliwych wyborów nie mogą poprawnie policzyć

@podjad3k: Póki co mamy potwierdzone błędy tylko w 2 komisjach i podejrzenie w kolejnych 13.
Ja myślę że jest możliwe że Sąd Najwyższy zleci przyjrzenie się tym protokołom i komisjom i ponowne przeliczenie ich głosów bo to w końcu niedużo roboty.
Jednak wszystkie te głosy to <1% różnicy pomiędzy kandydatami - ponieważ nie ma szans żeby to wpłynęło na
  • Odpowiedz
@harcerz: skąd wziąłeś to <1%? W komisji 95 zamieniono 540 i 1132 głosów, czyli 592 jeden straci a drugi zyska więc różnica 1184. Różnica głosów między nimi to 369591. 369591/1184*100% = 0.32%. Jedna komisja to 1/3 tego procenta. Liczyłeś resztę?
  • Odpowiedz