Aktywne Wpisy
Schwarzfahrer +10
Też was na jesień łapie deprecha?
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
kasiaret +95
#slubodpierwszegowejrzenia mam wrażenie, że kobiety są dużo bardziej ogarnięte i stabilne życiowo niz dobrani partnerzy. Dziewczyny są wykształcone, mają prace, mieszkania i są samodzielne.
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował

Tytuł:
The Greek Revolution: 1821 and the Making of Modern EuropeAutor:
Mark MazowerGatunek:
historiaOcena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
9780241004104Wydawnictwo:
Allen LaneLiczba stron:
624Forma książki:
e-bookBardzo dobrze napisana książka o historii greckiego zrywu narodowego. Jest to o tyle ciekawe, że tego typu rzeczy ulegają później mitologizacji, a z ludzi biorących w nich udział robi się potem szlachetnych i wielkich ojców narodu. Tutaj zaś okazuje się, że połowa bohaterów rewolucji to byli nieudolni oszuści, którzy kłamstwem i podstępem sprowokowali swoich rodaków do niemal samobójczego przedsięwzięcia. Wmówili im bowiem, że za ich antyosmańskim spiskiem stoi dysponujące niemal milionową armią Imperium Rosyjskie (a nie stało i organizatorzy dobrze o tym wiedzieli, bo sam szef służby dyplomatycznej cara był Grekiem i wprost im powiedział, że jego władca nie poprze żadnego wystąpienia przeciw legalnej władzy). Logika była taka, że jeśli ludność Grecji powstanie i zacznie zabijać Turków, to sułtan będzie chciał ich przykładnie ukarać i powstańcy będą mieli wybór między walką a śmiercią. Ryzykowali zatem życiem i mieniem olbrzymich rzesz ludzi. Przy tym powstanie, które sami wzniecili w księstwach rumuńskich zostało szybciutko rozbite przez Turków, a żadna inna prowincja Imperium Osmańskiego nie wystąpiła otwarcie przeciwko Wysokiej Porcie. Jeśli zaś chodzi o przywódców bojowników z samej Grecji to byli to w większości... zbójcy napadający na podróżnych na traktach (tzw kleftowie) oraz żeglarze urozmaicający sobie handel okazyjnym piractwem. Legendarny Kolokotronis, Starzec z Morii, był właśnie takim zbójem, którego oddziały z równie dużym zapałem walczyły z Turkami jak i innymi bandami powstańców, a w przerwach potrafiły napadać i łupić ludność cywilną, w tym innych Greków. Patrząc na dysproporcje sił, końcowy sukces powstania był prawdziwym cudem, który byłby niemożliwy bez a) zaangażowania i greckiej nienawiści do Turków b) olbrzymiej kampanii poparcia społeczeństw Europy Zachodniej, które naczytał się o starożytnej Grecji i postrzegały ją jako kolebkę cywilizacji i bardzo chciały przywrócić jej świetność.
Prywatny licznik: 75/2025
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #czytajzwykopem #grecja #historia #historiabookmeter
źródło: 56984802
Pobierzźródło: temp_file8595113818331113973
Pobierzhttps://m.youtube.com/watch?v=DxfrzpSImZo
Czyli wychodzi na to że było to typowe nieudolne polskie powstanie narodowe, tyle że dzięki olbrzymiemu szczęściu udane? xD