Aktywne Wpisy

trebeter +179
#trzecieoko serio?

Zawod_Inwestor +90
#gielda Tak sobie czytam różne badania z przeszłości i teraźniejszości dotyczące czynników, dzięki którym teoretycznie można próbować w długim terminie pobić S&P500 czy nawet Nasdaq100 i metaanaliza tych badań doprowadziła mnie do przełomowego odkrycia: kup se etfa to znormalniejesz. Niestety dzisiaj już absolutnie nie jest prawdą twierdzenie, że "ETFy są dla przeciętniaków", bo mamy dostępne tanie fundusze skoncentrowane na najbardziej quality sektorach jak np. nasdaq100.
Wrzucam screen z zachowania tej mojej
Wrzucam screen z zachowania tej mojej
źródło: obraz
Pobierz

Tytuł:
The Greek Revolution: 1821 and the Making of Modern EuropeAutor:
Mark MazowerGatunek:
historiaOcena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
9780241004104Wydawnictwo:
Allen LaneLiczba stron:
624Forma książki:
e-bookBardzo dobrze napisana książka o historii greckiego zrywu narodowego. Jest to o tyle ciekawe, że tego typu rzeczy ulegają później mitologizacji, a z ludzi biorących w nich udział robi się potem szlachetnych i wielkich ojców narodu. Tutaj zaś okazuje się, że połowa bohaterów rewolucji to byli nieudolni oszuści, którzy kłamstwem i podstępem sprowokowali swoich rodaków do niemal samobójczego przedsięwzięcia. Wmówili im bowiem, że za ich antyosmańskim spiskiem stoi dysponujące niemal milionową armią Imperium Rosyjskie (a nie stało i organizatorzy dobrze o tym wiedzieli, bo sam szef służby dyplomatycznej cara był Grekiem i wprost im powiedział, że jego władca nie poprze żadnego wystąpienia przeciw legalnej władzy). Logika była taka, że jeśli ludność Grecji powstanie i zacznie zabijać Turków, to sułtan będzie chciał ich przykładnie ukarać i powstańcy będą mieli wybór między walką a śmiercią. Ryzykowali zatem życiem i mieniem olbrzymich rzesz ludzi. Przy tym powstanie, które sami wzniecili w księstwach rumuńskich zostało szybciutko rozbite przez Turków, a żadna inna prowincja Imperium Osmańskiego nie wystąpiła otwarcie przeciwko Wysokiej Porcie. Jeśli zaś chodzi o przywódców bojowników z samej Grecji to byli to w większości... zbójcy napadający na podróżnych na traktach (tzw kleftowie) oraz żeglarze urozmaicający sobie handel okazyjnym piractwem. Legendarny Kolokotronis, Starzec z Morii, był właśnie takim zbójem, którego oddziały z równie dużym zapałem walczyły z Turkami jak i innymi bandami powstańców, a w przerwach potrafiły napadać i łupić ludność cywilną, w tym innych Greków. Patrząc na dysproporcje sił, końcowy sukces powstania był prawdziwym cudem, który byłby niemożliwy bez a) zaangażowania i greckiej nienawiści do Turków b) olbrzymiej kampanii poparcia społeczeństw Europy Zachodniej, które naczytał się o starożytnej Grecji i postrzegały ją jako kolebkę cywilizacji i bardzo chciały przywrócić jej świetność.
Prywatny licznik: 75/2025
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #czytajzwykopem #grecja #historia #historiabookmeter
źródło: 56984802
Pobierzźródło: temp_file8595113818331113973
Pobierzhttps://m.youtube.com/watch?v=DxfrzpSImZo
Czyli wychodzi na to że było to typowe nieudolne polskie powstanie narodowe, tyle że dzięki olbrzymiemu szczęściu udane? xD