Wpis z mikrobloga

Pytanie do wszystkich wspierających koalicję rządzącą argumentujących wybór Czoskoskiego jako dobry, dla Konfederacji - bo zrobi to z nich oficjalnie największą siłę opozycyjną przez rozpad PiSu.

Czy zaakceptujecie straszną Konfederosję jako legitymowaną siłę polityczną? Czy będziecie płakać jak Konfa wygra w przyszłości wybory? Czy będziecie protestować jak Sikroski czy inny zaprosi ją kiedyś w jakimś dziwnym scenariuszu do rządu? Czy będziecie protestować imię demokracji jeśli kiedyś dojdzie do prób jej zdelegalizowania lub zamknięcia ich przedstawicieli na podstawie jakiś praw Bodnarskich o mowie nienawiści?

Czy to może tylko cyniczna manipulacja, bo Konfy mniej boicie się, niż PiSu i liczycie, że jak już frajerzy Konfiarze się na to nabiorą to będzie wam potem z tępieniem prawicy w Polsce z górki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Proszę o szczere i konstruktywne odpowiedzi. Od nich zależy czy Nawrocki dostanie mój głos w drugiej turze czy nie pójdę na nią wcale.

#konfederacja #neuropa #wybory #polityka
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RzutKamieniem: pis zrobil z prawicy posmiewisko i tak przesunal standardy ze nie da sie na to patrzec, jesli konfa przejelaby prawice i rzucilaby cos w kierunku centrowym to sa racjonalnym wyborem dla duzej liczby ludzi (za kilka lat jak wyparuje z nich skrajny swiatopoglad)
  • Odpowiedz
@RzutKamieniem ja Konfe mam w dupie, jednak w przeciwieństwie do PiSu wolałbym, żeby sobie istniała niż, żeby była wchłonięta przez PiS, co nastąpi jak tylko razem wejdą do rządu, tak jak to było z:
LPRem
Samoobrona
Solidarna
Tym czymś od Gowina
Tym czymś od
  • Odpowiedz
Czy zaakceptujecie straszną Konfederosję jako legitymowaną siłę polityczną?

@RzutKamieniem: A będzie wybór? Jeśli Konfa będzie główną siłą na prawicy, to co można zrobić? Nic, tylko głosować na kogoś innego. Ale to jest polityczna normalność.
  • Odpowiedz
To nie jest odpowiedź na moje pytania.

@RzutKamieniem: Twoje pytanie można interpetować na dwa sposoby:

- albo się pytasz wyborców KO, czy nagle się staną wyborcami kąfuni,
- albo desperacko potrzebujesz akceptacji do cool kids club.
  • Odpowiedz
@Filipterka25: @miki4ever Pytam się czy jak Konfa stanie się tym wielkim następcą PiSu jako główna partia prawicy to jeśli z nią przegracie to pogodzicie się z tym jak cywilizowani ludzie czy będziecie dążyli do jej delegalizacji, firewallowaniu i innych krętych taktyk zniszczenia prawicowej alternatywy. Nie pytam się czy z nią sympatyzujecie, tylko pytam się czy będziecie ją tolerowali jako opozycję w demokracji.

Bo jak nie to nie mamy o
  • Odpowiedz
@RzutKamieniem jeżeli Konfa to będzie zróżnicowane środowisko jak obecnie, bez Brauna to będzie dla mnie normalna partia. Jeżeli zdarzyłoby się, że całą władzę by tam przejął Braun i zrobiłaby się partia czysto wyznaniowa, to jak dla mnie delegalizacja na pełnej.
  • Odpowiedz
Bo jak nie to nie mamy o czym mówić. Jak wybór jest pozwolić zniszczyć PiS, by potem było równie łatwiej zniszczyć Konfę to dołożę swoją cegiełkę do odrodzenia PiSu.

@RzutKamieniem: wybierz pewne zniszczenie zamiast niepewnego zniszczenia - masz łeb do interesów.
  • Odpowiedz
@RzutKamieniem:
dazylem do tego ze jesli wyeliminuje skrajnosci swiatopoglądowe i przesunie sie tym samym blizej centrum to nie mam nic przeciwko takiej partii jako wiodącej na prawicy, na papierze niebo lepsza niż pis

w przypadku kiedy nie odsunie od siebie skrajnego światopoglądu, po prostu nie wróżę jej aż takiego sukcesu i przejęcia elektoratu pis
  • Odpowiedz
Można spróbować ją zdelegalizować jak kandydaturę Antonescu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@RzutKamieniem: Jakby tu powiedzieć... Hmm. Tak w największym skrócie, to ja, jako wyborca, nie zajmuję się takimi rzeczami i myślę, że wyborcy nie popierający Konfederacji też się takim rzeczami nie zajmują. Po prostu.
Abstrahując już od nieporównywalności wykluczenia pojedynczego kandydata (przez rumuński sąd) do delegalizacji partii w Polsce.
Takie rzeczy to prędzej PiS lub Konfederacja
  • Odpowiedz