Ulubiony argument ewolucjonistów, a więc kość ogonowa, to nic więcej niż część struny grzbietowej wychodząca poza związki nóg. Nauka już 50 lat temu zaprzestała nazywać ją „ogonem”. W miarę jak embrion rozrasta się, jego ciało wchłania domniemany ogon z wyjątkiem czterech ostatnich kręgów. Zrastają się one bowiem następnie w kość, określaną przez ewolucjonistów jako „ogonową”. Nie jest to jednak żadna pozostałość po zwierzęcym pochodzeniu człowieka. Bez tej kości nie moglibyśmy przede wszystkim wygodnie siedzieć na fotelu. Dodatkowo, to bardzo ważny słupek kotwiczy, do którego uczepione są więzadła i mięśnie, regulujące pracę odbytu. Kość ta pełni istotną funkcję życiową jako mechanizm wydalania. #kreacjonizm #4konserwy #chrzescijanstwo
@Zopyross: Ulubiony? Takich "ulubionych" argumentów są tysiące. Są dużo lepsze niż kość ogonowa zresztą, więc nie wiem czemu ten miałby być akurat ulubiony. Może dlatego, że każdy ma dużą świadomość tej kości, a inne rzeczy bywają mocniej skomplikowane i wymagają czasem specjalistycznej wiedzy.
@Zopyross: stary nie wiem jak ci to powiedzieć. Naczytałeś się samych głupot, miast uczciwie zapoznać się z całokształtem wiedzy w temacie. Nauka nie bazuje na emocjach, lecz na faktach. Przeczytałeś jedną ze stu książek o kreacjonizmie a ile z tysiąca o ewolucjonizmie, poczynając od Darwina? Ja wiem, że statystyka nie mówi o tym czy ktoś ma rację, ale ci 10 osób mówi na imprezie, że już jesteś pijany, to może
W teorii naukowej najważniejsze jest czy spełnia twarde, metodologiczne wymagania nauki. Z ewolucją jest tak:
1. Brak falsyfikowalności (niemożność obalenia)
Problem: Ewolucja jako proces jest tak ogólnie sformułowana, że wszystko może zostać uznane za jej potwierdzenie. Przykład: Gdy znajdowane są skamieniałości niepasujące do przewidywanego „drzewa życia”, teoria zostaje po prostu rozciągnięta albo modyfikowana – zamiast uznać, że jest błędna.
@NieDlaWykopka: ale głupoty - czat ci takie pierdy wymyśla (pewnie tak, biorąc pod uwagę typowe formatowanie) Generalnie od 1860 gdy Darwin opublikował swoje dzieło, nauka poszła bardzo mocno do przodu, w tym biologia i medycyna - czyli ewolucja. Obalanie ewolucji na podstawie obiegowych opinii na temat ksiażki z 1860 jest więc mocno nietrafione. A przytoczone przez ai argumenty raczej na tym się skupiają XD AI zawsze gada to co chcesz
#kreacjonizm #4konserwy #chrzescijanstwo
źródło: KRCJ
Pobierz@Zopyross: Ulubiony? Takich "ulubionych" argumentów są tysiące. Są dużo lepsze niż kość ogonowa zresztą, więc nie wiem czemu ten miałby być akurat ulubiony. Może dlatego, że każdy ma dużą świadomość tej kości, a inne rzeczy bywają mocniej skomplikowane i wymagają czasem specjalistycznej wiedzy.
1. Brak falsyfikowalności (niemożność obalenia)
Problem: Ewolucja jako proces jest tak ogólnie sformułowana, że wszystko może zostać uznane za jej potwierdzenie.
Przykład: Gdy znajdowane są skamieniałości niepasujące do przewidywanego „drzewa życia”, teoria zostaje po prostu rozciągnięta albo modyfikowana – zamiast uznać, że jest błędna.
AI zawsze gada to co chcesz