Wpis z mikrobloga

Moje protipy na to aby deck chodził "lepiej" to ustawić pamięć vram na 8gb limitu (UMA Buffer Size). Osobiście w grach zauważyłem mniej stutterów choć są ludzie którzy mówią, że lepiej jest zostawić na domyślne 4gb. Najlepiej samemu przetestować sobie.

Dodatkowo w takim Spider-Man, Hogwart Legacy czy CyberPunk 2077 jest możliwość włączenia AMD FSR 3.1 z Framegenem i aby Framegen działał prawidłowo i wydajniej należy ustawić Manual GPU Clock na 1600 MHz, ponieważ dodatkowe klatki renderuje procesor.
https://www.youtube.com/watch?v=wmEmXSDclXU&t=181s - tutaj dokładnie jest pokazane jak to ustawić i jaki przyrost daje to w Framegeneratorze.

W takim Spider-Manie na średnich z FSR 3.1 ustawionym na jakość i z FG utrzymuje u mnie stabilnie 60 fps.

#steamdeck
mr0lo - Moje protipy na to aby deck chodził "lepiej" to ustawić pamięć vram na 8gb li...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Glacial: APU ma 16GB, z tych 16GB możesz sobie ustawilic ile grafika ma mieć, dawniej jak miałem to popularne było ustawianie 8GB VRAMu bo fabrycznie chyba 4gb było, nie wiem jak teraz
  • Odpowiedz
A korzystał ktoś i się wypowie czy warto zainstalować sobie framegena na SD, który nie jest wcześniej zaimplementowany do gry? O ile się nie mylę to jest polecany z githuba od niejakiego użytkownika JSON Derulo.
  • Odpowiedz