https://wykop.pl/wpis/42665945/wpis Prawie 6 lat temu kupiłem pcta. Dziś umarł. Pierwsza awaria od zakupu, a nigdy go nie czyściłem ani nie wymieniłem pasty. A nie stał bezczynnie. Przez prawie 6 lat chodził 8-16h dziennie. W weekendy z---------ł prawie non stop. Prawdopodobnie zasilacz padł, jutro serwis więc się dowiem jutro. Rozkręciłem go i byłem w szoku. W środku nawet grama kurzu, jak to możliwe? Oczywiście z zewnątrz większość dziur pozapychanych ale w środku elegancko prawie jak po zakupie. Ciekawe co na to wykopki które śmiały się ze mnie przy zakupie. Wstrzeliłem się wtedy prawie idealnie zakupem. Idealnie by było gdybym poczekał na 2080 super kilka miesięcy. Ale nie poczekałem i nie żałowałem ani jednej wydanej złotówki. Niedługo później ceny kart w------y w kosmos, do tego stopnia że swoją używaną kartę mogłem sprzedać z zyskiem po 2 latach xD. Przeszedłem na nim setki gier, w większości na ful grafie (bez rtx i w 1080p ofc). W tym wiedzmina3, wszystkie części assassinów (bez ostatniej), rdr2, cyberpunka. Ten ostatni na ful grafie bez rtx nadal trzymał 60fpsów. Wspaniały to był pct, nie zapomnę go nigdy. Chociaż w sumie nie spisałem go jeszcze na straty. Pewnie go naprawie, ale nie będę nic wymieniał (chyba że nie będzie innego wyjścia). Nie wiem czy w ogóle na takim sprzęcie upgrade wchodzi w gre. Może ktoś się zna na tym, czy wymienianie czegokolwiek tu ma sens? Specyfikacje we wpisie pod linkiem. #pcmasterrace
uwaga #chwalesie pijcie ze mną kompot, złożyłem pc pierwszy raz od 10 lat, kurier w przyszłym tygodniu do tej pory leciałem na lapku lenovo y700 (80Q0004NPB Core i7-6700HQ 17,3" 8GB SSD 512GB GeForce GTX960M) PS: nie chce ktoś kupić #xboxone X kupiony w lutym,
@Rumbowy: Składałem w mniej-więcej tym samym czasie - tylko na Ryzenie 3600, też z 2080S. Mało gram, ale Wiedzmina3 do dziś włączam. Niedawno kupiłem rdr2 - ale głównie partnerce bo westerny lubi, muszę zainstalować i pewnie będzie grane. A że mieliśmy w domu kucie podłóg - to dobrze, że mi przypomniałeś żeby kompa wyczyścić (bo otwarty stoi często).
@Rumbowy: jeżeli pc nie był potrzebny do pracy, to mogłeś sobie rzeczywiście oszczędzić te 500zl na windowsie i po prostu go nie aktywować po instalacji(która jest banalna, 5cio latek sobie poradzi, a 'instalator' zapewnia za darmo i w pełni legalnie Microsoft) a tak to nie jest zły komputer, jedyne ale mam przy ramie 3000mhz, możliwe że jakbys wymienił na 3600mhz to wyciągnął byś kilka fps więcej w gierkach, no już
@Rumbowy: Przed pandemią kupić 1080 Ti albo 2080 to był złoty los. Jesteś w tym klubie szczęściarzy, którzy se pykali we wszystko 1440p 60+ FPS Ultra a reszta płakała i kupić 1660S to było jak złapać pana boga za nogi :D
@bialy100k: Mój to jeszcze większy dinozaur – i7 920 z 2009 roku. W 2021 upgrade zasilacza, RX6800, SSD i inne szlify. Zbawienne 2TB NVMe na PCIe zrobiło swoje – jakbym wrzuciła turbo do Malucha. I nadal hula aż miło. Tu wychodzi prawda stara jak SATA II: porządna płyta główna i zasilacz to inwestycja na dekadę (albo i dwie, jak dobrze pójdzie). Czasem mam wrażenie, że ten komputer to już bardziej partner życiowy niż
fajen bo udało się naprawić lapka, laptop 13 lat, wiatraczek głośnio chodził, chrzęścił, zamówiłem nowy, zamontowałem, wymieniłem też pastę na procku na nową i śmiga cichutko, temperaturki fajne, umiem coś
Prawie 6 lat temu kupiłem pcta. Dziś umarł. Pierwsza awaria od zakupu, a nigdy go nie czyściłem ani nie wymieniłem pasty. A nie stał bezczynnie. Przez prawie 6 lat chodził 8-16h dziennie. W weekendy z---------ł prawie non stop. Prawdopodobnie zasilacz padł, jutro serwis więc się dowiem jutro.
Rozkręciłem go i byłem w szoku. W środku nawet grama kurzu, jak to możliwe? Oczywiście z zewnątrz większość dziur pozapychanych ale w środku elegancko prawie jak po zakupie.
Ciekawe co na to wykopki które śmiały się ze mnie przy zakupie. Wstrzeliłem się wtedy prawie idealnie zakupem. Idealnie by było gdybym poczekał na 2080 super kilka miesięcy. Ale nie poczekałem i nie żałowałem ani jednej wydanej złotówki. Niedługo później ceny kart w------y w kosmos, do tego stopnia że swoją używaną kartę mogłem sprzedać z zyskiem po 2 latach xD. Przeszedłem na nim setki gier, w większości na ful grafie (bez rtx i w 1080p ofc). W tym wiedzmina3, wszystkie części assassinów (bez ostatniej), rdr2, cyberpunka. Ten ostatni na ful grafie bez rtx nadal trzymał 60fpsów. Wspaniały to był pct, nie zapomnę go nigdy. Chociaż w sumie nie spisałem go jeszcze na straty. Pewnie go naprawie, ale nie będę nic wymieniał (chyba że nie będzie innego wyjścia).
Nie wiem czy w ogóle na takim sprzęcie upgrade wchodzi w gre. Może ktoś się zna na tym, czy wymienianie czegokolwiek tu ma sens? Specyfikacje we wpisie pod linkiem.
#pcmasterrace
pijcie ze mną kompot, złożyłem pc pierwszy raz od 10 lat, kurier w przyszłym tygodniu
do tej pory leciałem na lapku lenovo y700 (80Q0004NPB Core i7-6700HQ 17,3" 8GB SSD 512GB GeForce GTX960M)
PS: nie chce ktoś kupić #xboxone X kupiony w lutym,
Zbawienne 2TB NVMe na PCIe zrobiło swoje – jakbym wrzuciła turbo do Malucha.
I nadal hula aż miło. Tu wychodzi prawda stara jak SATA II: porządna płyta główna i zasilacz to inwestycja na dekadę (albo i dwie, jak dobrze pójdzie).
Czasem mam wrażenie, że ten komputer to już bardziej partner życiowy niż