Wpis z mikrobloga

#florencja #wlochy #turboobrazki gezenhikayeci
Katedra Santa Maria del Fiore to symbol Florencji i arcydzieło architektury renesansowej. Budowę rozpoczęto w 1296 roku według projektu Arnolfa di Cambio. Najbardziej charakterystycznym elementem jest potężna kopuła zaprojektowana przez Filippo Brunelleschiego (ukończona w 1436 r.), będąca ówcześnie największą kopułą na świecie i rewolucyjnym osiągnięciem inżynieryjnym.

Fasada katedry, wykończona w XIX wieku, jest bogato zdobiona marmurem w kolorach białym, zielonym i różowym. Wewnątrz znajdują się cenne dzieła sztuki, w tym freski Giorgio Vasariego przedstawiające Sąd Ostateczny. Obok katedry stoi campanilla (dzwonnica) zaprojektowana przez Giotta oraz Baptysterium z słynnymi złotymi drzwiami autorstwa Lorenzo Ghiberti.
PorkaTurbo - #florencja #wlochy #turboobrazki gezenhikayeci
Katedra Santa Maria del F...

źródło: Katedra Santa Maria del Fiore, Duomo – katedra we Florencji Gpsr9PbXsAA59Ki

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PorkaTurbo: też byłem wszędzie wokół męczący murzyni wciskają pseudoobrazy. Katedra i wszystko obok śmierdzi wilgocią i jest zaniedbywane z zewnątrz, a wieża na którą można wejść jest bardzo wąska i czeka się na wejś ie w sezonie kilka godzin. Przereklamowany region :)
  • Odpowiedz
@Maticwaniak: też byłem i nikt mi nic nie wciskał, nic mi nie śmierdziało wilgocią i nie uznałem otoczenia za zaniedbywane. Jedyne co to byłem zaskoczony że nie ma żadnego placu przy katedrze. Na dzwonnicę tak jak na wszelkie pozostałe atrakcje turystyczne Włoch kupuje się bilety wcześniej i wchodzi bez kolejki, poza tym nie jeździ się tam w wysokim sezonie. Region piękny i nie składa się tylko z Florencji ;)
  • Odpowiedz
@PorkaTurbo: @Maticwaniak też byłem i potwierdzam słowa @Frillux - byłem w marcu, więc tez ludzi mniej. Dodam tylko, że obok są kawiarnie, które za dopłatę udostępniają miejsca na piętrze z widokiem na katedrę i plac wokoło. Fun fakt jest taki, że cena kawy na piętrze jest mniejsza po przeliczeniu na złotówki, niż cena kawy w jakiejś galerii w Polsce :D
  • Odpowiedz
potężna kopuła zaprojektowana przez Filippo Brunelleschiego (ukończona w 1436 r.), będąca ówcześnie największą kopułą na świecie i rewolucyjnym osiągnięciem inżynieryjnym.

@PorkaTurbo: z tymi kopułami to ogólnie jest ciekawa sprawa. Poprzednią tak dużą kopułą była kopuła w Panteonie w Rzymie, wybudowana 1300 lat wcześniej w 128 r.n.e., a przez cały ten czas nie potrafiono zbudować nic większego, zaś architektura meandrowała między różnymi rozwiązaniami wyrażanymi w stylu romańskim, bizantyjskim czy gotyckim. I
  • Odpowiedz
@Maticwaniak: Byłem na szczycie Duomo, byłem w wielu muzeach Florencji i na wieży w Pizie i mogę stwierdzić że da się czarnuchow nie zauważać gdy podziwia się piękno regionu.
  • Odpowiedz
@Majku_: Byłem w szoku jak wchodziłem na szczyt wąskimi pochylonymi schodkami pomiędzy dachem a sklepieniem. Widać wtedy misternie poukładane cegły w nieopisany sposób.
  • Odpowiedz
@sopelas: we Florencji jeszcze nie byłem, planuję wybrać się w przyszłym roku, by móc podziwiać to z bliska :) Ale mogę powiedzieć, że obie rzymskie kopuły, o których wspomniałem, robią wrażenie, zwłaszcza ta na Bazylice - w zasadzie z każdego punktu, gdzie jest widoczna.

dla mnie ta kopuła jest aż zbyt ogromna w stosunku do kościoła, całkowicie go przytłacza

@salcefrytki: No właśnie nie do końca - ta kopuła
  • Odpowiedz
@Maticwaniak: byłem we wrześniu. Względem chociażby Rzymu porządek jak u perfekcyjnej Pani domu. Inżynierów można spotkać, ale oni głównie siedzą przy muzeum z rzeźba Dawida i przy stacji kolejowej (nie tak jak w Rzymie na każdej ulicy i w każdym parku). Byłem wielokrotnie po 22 przy katedrze i jedyne kogo tam można było spotkać to śpiewaka operowego i turystów.
  • Odpowiedz