Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@EditorTM: No właśnie nie, ten kto zagłoswał na Trzaskowskiego w pierwszej, to zagłosuje i w drugiej. Niby jak inaczej? Nagle nie pójdą głosować, albo zagłosują na Nawrockiego? Gdzie logika? Bo chyba nie w tym wpisie.
  • Odpowiedz
@EditorTM: czemu miałby się podlizywać. Jak dobrze to rozegrają, dobrze wypadnie, to mogą tylko zyskać. Nie ma nic do stracenia. Pójść, rozwinąć te punkty, zgodzić się z niektórymi, nic nie podpisywać. Każde 5% elektoratu Mentzena może być kluczowe.
  • Odpowiedz
@Panamax: Polaryzacja na linii Konfederacja - Lewica jest chyba nawet wyższa niż na linii PO - PiS. Jestem w stanie sobie wyobrazić, że jakiś zatwardziały wyborca Lewicy widząc "podlizywanie się" Rafała do Konfederacji może stwierdzić, że w takim razie mam to w dupie i nie idę na wybory.
  • Odpowiedz
@Danzuo: a jak zdaniem tego zatwardziałego wyborcy lewicy Trzaskowski ma inaczej wygrać niż podlizywać się prawicy? Jeśli Mentzen+Braun mają dwa razy więcej głosów niż lewica, no to zwyczajnie głosami lewicy Trzaskowski nie wygra xD ten lewak pretensje może mieć tylko do siebie, że tak bardzo obrzydzili społeczeństwu lewicę, że dwa razy więcej głosowało na skrajną prawicę
  • Odpowiedz
@latarnikpolityczny: Bzdura, KO tak samo jak PIS ma swój żelazny elektorat, a RT bez głosów Mentzena po prostu przegra, bo lewica nie ma tyle % żeby zrównoważyć poparcie Mentzena i Brauna. Idąc do Sławka Trzaskowski może tylko zyskać.
  • Odpowiedz
@bart40404: Bo jak pokazały badania IPSOS wyborcy Konfederacji, to nie tylko osoby, które nienawidzą "lewaków".

W tych wyborach Mentzen zgarnął 12% ludzi, którzy głosowali w 2023 na TD. (według badań IPSOS) Te 12% z 2023 roku stanowi około 400k osób, więc jeśli spojrzymy na całą ilość głosów Mentzena w tych wyborach, to wyjdzie nam, że 14% obecnych głosów Mentzena, to byli wyborcy Trzeciej Drogi. Tutaj raczej można założyć, że jeśli
  • Odpowiedz
@latarnikpolityczny faktycznie, każdy kto głosuje ma popis jest dość ograniczony. Niestety teraz nie ma trzeciej opcji, więc wybór powinien być dość prosty, nie dać wygrać zwykłemu przestępcy.
  • Odpowiedz
@Panamax

wybór powinien być dość prosty, nie dać wygrać zwykłemu przestępcy.

Idąc do Sławka Trzaskowski może tylko zyskać

Mi sie osobiscie wydaje ze w tak złożonym zbiorze jak grupa 8M ludzi wyborcow Rafala + 6M potencjalnych, znajduja sie ludzie o roznych motywacjach, emocjonalnie roznie zaangazowani politycznie, w roznym wieku, z roznych przestrzeni spolecznych i ekstrapolowanie na nich wszystkich tego co sie Tobie akurat wydaje to, nie wiem jak to ujac zeby
  • Odpowiedz