Wpis z mikrobloga

Dlaczego w tym roku maj jest tak zimny i pochmurny i w ogóle za przeproszeniem zjeßany? Wczoraj temperatura 6℃ i cały dzień ulewa, dzisiaj 11℃ minimalnie, zaznaczam minimalnie cieplej, ale nadal mega pochmurno i przelotne deszcze. Druga połowa maja, a pogoda jak w marcu. Cofnęliśmy się o dwa miesiące do tyłu, najgorzej że ochłodzenie się ciągnie tygodniami, majówka ciepła, a dzień później pierwsze ochłodzenie ale akceptowalne, ale tak od 7 maja (o ile dobrze pamiętam) to temperatury drastycznie odbiegają od średniej wieloletniej, czego nie można nazwać inaczej jak "anomalia pogodowa". Tak ma wyglądać kurva maj, wstętnie i parszywie! Maj to jak jest 20-25 stopni na plusie a nawet 27-30, a nie jednocyfrowa temperatura jak wczoraj lub 11!!!

Nie byłoby takiego oburzenia gdyby to ochłodzenie trwało np. dzień lub 2 dni, ale to ciągnie się przez ponad połowę miesiąca, i z ledwością widać poprawę po 20 maja, ale tylko na 3 dni, i potem znów temperatury rzędu 15-16℃. Mam już dość tego "Majrca".

Co o tym sądzicie, czy macie takie zdanie jak ja? Zepsuło to mi tylko plany, a że mam urlop z pracy to nie mogę korzystać w pełni z urlopu. W tamtym roku w tym czasie to było wręcz lato, a w tym roku powtórka z początku marca.

A na koniec piosenka pasująca do tej parszywej pogody

A waszym zdaniem jaka temperatura powinna być w maju?

• Poniżej 15℃ 9.9% (10)
  • Pomiędzy 15 a 20℃ 46.5% (47)
  • Pomiędzy 20 a 25℃ 26.7% (27)
  • Powyżej 25℃ 16.8% (17)

Oddanych głosów: 101

ErogowyDrogowy - Dlaczego w tym roku maj jest tak zimny i pochmurny i w ogóle za prze...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ErogowyDrogowy: To zalezy gdzie w Polsce, roznice pomiedzy takim Wroclawiem a jakims miastem nad morzem moga wynosic nawet 4 stopnie. Szczerze mowiac, ten maj jakos nie odbiega mocno od sredniej z ostatnich lat:https://archiwum.imgw.pl/wydarzenia/charakterystyka-wybranych-elementow-klimatu-w-polsce-w-maju-2023-roku

Najchłodniejszy od początku II połowy XX wieku był maj 1980 r., kiedy średnia obszarowa temperatura powietrza wyniosła tylko 9,3°C, natomiast najcieplejszy przypadł na rok 2018 (16,4°C).
  • Odpowiedz
ten maj wypadnie termicznie jak 5 lat temu

@sztach: raczej jak 4 lata temu. Pamiętam że w roku 2021, drugim roku pandemi Koronawirusa właśnie było wyjątkowo zimno i cały ten rok był zimny, i zjeßany (może z wyjątkiem końcówki czerwca i lipca), i do tego krótkie lato bo w drugiej połowie sierpnia była jesień. No termicznie to maj 2021 i 2025 wypadają podobnie
  • Odpowiedz