Wpis z mikrobloga

#internet #plus #telefony #internetmobilny #internet5g #plush #xiaomi

Może ktoś mi wyjaśnić dlaczego w telefonie (Xiaomi 11TPRO) Internet mobilny 5G muli strasznie i mimo, że jestem w zasięgu to prędkość to 1,5-2 MB/S. NA LTE mam około 40MB/s. Mam taryfę Nowy Polish na kartę i pakiet za 25 zł (rozmowy, SMS, MMS bez limitu i 10 GB transferu). W regulaminie jest napisane, że w PLUSH na kartę jest dostęp do 5G. Pani w salonie stwierdziła, że to nie jest prawdziwe 5g. Telefon niby pokazuje, że jest podłączony, ale żeby mieć szybszy to trzeba abonament wykupić. Wydaje mi się, że ściemniała. Może ktoś mi wyjaśnić o co chodzi?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@berecik:

Swoja droga masz nju 19zl i 220GB internetu na zasiegu Orange, albo na zasiegu Plusha Fonia 31GB za 12,5zl.

U mnie w fonii wlasnie mam 5G i dziala tak jak 4G. Sprawdz w net monster jakie pasma lapiesz na 5G ale najlepiej wymus 4G w usyawieniach sieci i zapomnij o problemie, bateria dluzej pozyje. 5G bedzie mialo sens w przyszlosci w standardzie Standalone.
  • Odpowiedz
@berecik: może łapie zasięg z dalszego nadajnika na 5G, który jest kiepskiej jakości i taki tego efekt. Zostań na 4G albo zmień sieć. 5G po wygaszeniu 3G pewnie zwiększy zasięg w przyszłości i wówczas będzie używalne.

Swoją drogą mogliby sobie już darować te kolejne wersje standardów. To już nie przeskok jak pomiędzy 1G a 2G które wprowadziło SMSy i podstawową łączność z siecią albo pomiędzy 2G a 3G która pozwoliła
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@niedasieukryc Od czasu 3G nie ma większych zmian? Technologicznie i teoretycznie jedynie nie. Fakt, że 3G umożliwił dostęp do internetu, ale dopiero LTE umożliwiło normalne użytkowanie bez czekania minuty na załadowanie strony internetowej. Na LTE można oglądać video bez zacięć, można udostępniać i pobierać duże pliki typu gry, zdjęcia, załączniki na maila. Przesiadka jak z modemu TP na stałe łącze, a nawet lepiej. Prędkości na modemie to było 64kb/s, jak ktoś
  • Odpowiedz
@berecik:

Miałem na myśli to, że w 90proc tego do czego używamy internetu obecnie nie ma znaczenia czy jest to 10Mbit/s na 3G czy 50 na 4G na jednego usera. 10Mbit/s to ciągle błyskawiczne ładowanie większości stron, załączników, filmy w full HD. Ping jest taki sam, kolejne generacje to zwyczajnie większe prędkości, które w większości nie są obecnie jakimś dużym game changerem jak przejście z 2G na 3G ok 2005r
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@niedasieukryc Rozumiem o co ci chodzi. Dla mnie aktualnie 5G też jest przereklamowane. LTE w zupełności wystarcza. Ważniejsze niż wysokie prędkości jest stabilne połączenie. Często zdarza się, że w zależności w którym jesteś miejscu, albo jesteś w ruchu to są chwilowe przycinki i lagi.
  • Odpowiedz