Wpis z mikrobloga

• 268
@pogromca_kucy: ja tylko przypomnę, że 500+ na pierwsze dziecko w 2019 wchodziło w życie jakoś od lipca, ale wypłata była dopiero we wrześniu, z wyrównaniem za lipiec i sierpień.

• Odpowiedz
@pogromca_kucy: hmm to jak widziałem te nieoficjalne wyliczenia to te miliardy to były nieopodatkowane "tace", przywileje podatkowe etc a samych przelewów było dużo mniej. Czyli skala drenowania państwa była jeszcze większa niż wtedy się wydawało :/
  • Odpowiedz
@pogromca_kucy:

prezentacja tuż przed wyborami, cóż za przypadek.

Mnie już to przestało dziwić czy nawet razić. Mentzen też dostał pogróżki kilka miesięcy temu od Ukraińców i publikuje dziwnym trafem teraz. Zakładając po pierwsze, że w ogóle są prawdziwe. Po drugie odwiedził te pomniki na Ukrainie pierwszy raz w życiu akurat w tym roku przed wyborami.

I to tylko przykład, więcej takich znajdziemy jak ogłoszenie pilotażowego programu 4-dniowego tygodnia pracy przez
  • Odpowiedz
@jozef-dzierzynski:
"Przynależność do Kościoła Katolickiego w Polsce deklaruje ok. 27,1 mln osób, co stanowi 71,3% populacji (Narodowy Spis Powszechny z 2021 roku)[2]." Wikipedia, tam jest zrodlo.

Ale tak dziala panstwo, na palaczy i ich choroby tez placisz chociaz moze sam nie palisz
  • Odpowiedz
@freeszpak: w polce jest mniej niż 30% katolików - spójrz sobie na realne dane czyli nie deklaracje (bo przynależność do grupy religijnej to nie jest narodowość - ja sobie mogę zadeklarować, że jestem szyitą, będzie to prawda czy nie?) czyli na wskaźnik Dominicantes i communicantes

W Polsce na rok 2023 tylko 30% wiernych uczęszczało na msze do kościoła
Tylko 14% brało udział w komunii świętej czyli najważniejszym rytuale religijnym katolików

Ja
  • Odpowiedz
Przynależność do Kościoła Katolickiego w Polsce deklaruje ok. 27,1 mln osób

@freeszpak: Czyli trzeba podzielić te 5 MLD na 27,1 mln i wyjdzie jakieś 185 zł na głowę.
Opodatkować katolików w PIT i zamknąć temat tak samo jak został zamknięty w Niemczech.
  • Odpowiedz