Wpis z mikrobloga

#militaria #pytaniedoeksperta

Jak myślicie skąd taka cena? Znajduje się w tym nożu coś wyjątkowego, czy to wartość czysto kolekcjonerska?

Unikatowy nóż saperski wz. 69 pochodzący z magazynów Wojska Polskiego. Wojskowy nóż wieloczynnościowy został wprowadzony na wyposażenie wojsk powietrzno - desantowych i pododdziałów specjalnych. Nóż polskiej konstrukcji wyprodukowany w nakładzie 3 tyś egzemplarzy, każdy posiada swój numer oraz serię.

Nóż składa się z kilku elementów zamocowanych na dwóch ramionach połączonych śrubą:

- ostrze główne 110 mm, otwierany bocznie poprzez naciśnięcie,

- blokadę , zabezpieczającą przed otwarciem,
- cęgi do drutu,
- zacisk do zapalników,
- długi szpikulec,
- wkrętak płaski,
- nóż do otwierania puszek,
- świder,
- brzeszczot do metalu
- zapalniczka z naniesioną podziałką o długości 10 cm
- pilnik

https://sklep.amw.com.pl/pl/p/Noz-saperski-wz.-69/440
Glacial - #militaria #pytaniedoeksperta 

Jak myślicie skąd taka cena? Znajduje się w...

źródło: temp_file2707616602846383358

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mojeinnekonto13: jeden rabin leatherman, drugi powie victorinox, dla mnie oba to badziew, leatherman MTU dostałem w prezencie jak odchodziłem z roboty i poniszczał niemiłosiernie gdzie akurat o narzędzia dbam, któregoś razu podczas użycia mi się zablokował i nie dał rady już otworzyć, rozkręciłem go, wyczyściłem nasmarowałem niby tak jak producent przykazuje ale elementy tak się powycierały, że nie ma już takiej płynności akcji, jak za taką cenę po jakiej chodzą
  • Odpowiedz
@VAPORUMBAN: nadal są po dobrych cenach tylko trzeba olać tych wyzyskiwaczy wstrętnych
Ewentualnie na bazarach, wyprzedaży garażowej lub giełdach chodzą po śmiesznych cenach
  • Odpowiedz
@VAPORUMBAN: tzn nie mówię że nie masz racji bo faktycznie wysyp cen z kosmosu też mnie przytłacza
To samo tyczy się części rowerowych np sakwy czy narzędziówki
  • Odpowiedz
Unikatowy nóż saperski [...] wyprodukowany w nakładzie 3 tyś egzemplarzy, każdy posiada swój numer oraz serię.

@Glacial: jasne że chodzi o wartość kolekcjonerską.
  • Odpowiedz